Nieuws
1177394
Nieuws

Vettel kan het afmaken

Op papier is het vrij eenvoudig. Sebastian Vettel moet zondag in de Grand Prix van Brazilië gewoon bij de eerste vier eindigen en dan mag hij zich de jongste drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 noemen.

Aangezien de 25-jarige Duitse autocoureur van Red Bull de laatste zes races op het podium eindigde, zou dat geen probleem moeten zijn. "We gaan de race in zoals alle voorgaande 19. Dat is volop in de aanval en het beste uit onze coureurs, bolides en strategie halen”, aldus teambaas Christian Horner. Vettel zelf was kort in zijn commentaar. "Als we kunnen winnen, zullen we dat zeker niet nalaten. Alles ziet er positief uit voor komend weekeinde."

De praktijk

De praktijk is minder voorspelbaar en zeker in de slotrace van het seizoen. Het verleden heeft bewezen dat de favoriet voor de titel in de afsluitende race nog alles kan verspelen. Als iemand daarover kan meepraten is het Fernando Alonso, de Spaanse kopman van Ferrari, die zondag als enige nog Vettel van de titel kan afhouden. Alonso ging in 2010 als leider de laatste grand prix van het seizoen in Abu Dhabi in met 15 punten voorsprong op Vettel. In een dramatische wedstrijd eindigde de Spanjaard pas als zevende en moest hij alsnog de titel laten aan Vettel, die de race won.

Hamilton zekere winnaar

Het kan zondag op circuit Interlagos in Sao Paulo ook zomaar op dergelijke wijze verlopen. In 2008 leek Lewis Hamilton (McLaren) de zekere winnaar van de wereldtitel, maar ook hij rekende zich bijna te vroeg rijk. Door in de race op het nippertje als vijfde te finishen, bleef hij uiteindelijk de Braziliaan Felipe Massa (Ferrari) 1 punt voor in de titelstrijd.

Alonso heeft 13 punten achterstand op Vettel. De Spanjaard gaf al aan dat hij onder normale omstandigheden niet kan winnen van Vettel, die een snellere bolide heeft. „Als het droog is, dan valt te verwachten dat Vettel in zijn Red Bull vooraan rijdt. Maar als het regent en riskant wordt, is er van alles mogelijk. Hoe meer onzekere factoren, hoe beter voor ons”, aldus de Spanjaard.

Kapotte dynamo

Alonso tipte met opzet ook het mechanische euvel aan dat Red Bull dit seizoen achtervolgt. Vettel moest twee keer zijn race voortijdig beëindigen met een kapotte dynamo en zijn teamgenoot Mark Webber was vorige week in Austin slachtoffer van het probleem. "Zo zie je maar dat het ook belangrijk is om een betrouwbare auto te hebben. Op papier heb ik weinig kans op de wereldtitel, misschien 25 procent. Maar diep van binnen voel ik dat er meer mogelijk is.”