Nieuws/Binnenland
1177409
Binnenland

Schuldsanering

De schuldsanering is in het leven geroepen om mensen te helpen uit financiële problemen te komen. Als je je houdt aan de regels die er zijn, dan kun je na enkele jaren van karig leven verder zonder je oude schulden.

Maar recent las ik een uitspraak waaruit blijkt dat je je ook financieel verantwoordelijk moet gedragen in de periode voordat je in de schuldsanering zit.

In de wet staat dat je in de vijf jaar voordat het verzoek wordt ingediend financieel verantwoordelijk gedrag moet hebben getoond. Je moet in die periode 'te goeder trouw' zijn geweest bij het onbetaald laten van je schulden. Anders mag je niet de schuldsanering in en hoeven jouw schuldeisers dus niet een deel van hun vorderingen op jou kwijt te schelden.

Schenking

In de situatie waar de rechtbank in Almelo over moest oordelen hadden de aanvragers vorig jaar een schenking gedaan aan hun kinderen van in totaal 16.000 euro. De vraag was of zij 'te goeder trouw' waren toen ze dat geld overboekten en dus de schuldsanering in mochten gaan.

De mensen vonden van wel en hadden als argument dat hun onderneming weliswaar al een tijd slecht liep, maar dat er een rapport was van een hulpverlener waarin een oplossing voor de penibele financiële situatie van hun bedrijf werd geschetst. Zij hadden dus in 2011 nog hoop dat het tij gekeerd zou kunnen worden.

De rechtbank accepteerde deze redenatie niet. Ook nadat in 2011 het rapport was opgesteld, was duidelijk dat het overboeken van 16.000 euro financieel een slechte zet zou zijn. Men kon weten dat bij tegenslag in de uitvoering van de voorgestelde oplossing, dat geld hard nodig zou kunnen zijn om het bedrijf alsnog te redden.Conclusie

Deze ondernemers mochten dus niet de schuldsanering in omdat zij deze forse schenking hadden gedaan aan hun kinderen en op dat moment al duidelijk was dat een 'goed en zorgvuldig huisvader' dat niet gedaan zou hebben, maar het geld gebruikt zou hebben om de schuldeisers te betalen.

Door deze uitspraak hoeven de schuldeisers dus niet op te draaien voor de vrijgevigheid.