Nieuws
1177412
Nieuws

Excuses Klijnsma voor gedupeerde zzp'ers

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft zzp'ers die door het UWV ten onrechte zijn beschuldigd van uitkeringsfraude donderdag „ruiterlijk excuses” aangeboden. Het uitkeringsinstituut gaat degenen die een strafblad hebben gekregen helpen dit bij de Hoge Raad ongedaan te maken, zei Klijnsma in de Tweede Kamer.

De zaak draait om personen die vanuit de WW als zelfstandige aan de slag zijn gegaan en door verkeerde voorlichting van het UWV reis- en administratie-uren niet als gewerkte uren hebben opgegeven. Omdat ze wel zelfstandigenaftrek bij de fiscus aanvroegen, pleegden ze daarmee fraude. Het UWV vorderde uitkeringsgeld terug en legde boetes op.

Ongeveer de helft van de gedupeerden werd na onderzoek van enkele commissies in het gelijk gesteld en kreeg zijn geld terug. Een aantal bleef echter met een strafblad zitten. Dat moet via een procedure bij de Hoge Raad ongedaan worden gemaakt.

VolgensKlijnsmarekent het kabinet het zich aan dat de gedupeerden „met de gebakken peren” zijn komen te zitten. Een persoonlijke brief sturen aan de betrokkenen vindt ze niet nodig, maar ze onderstreepte dat de excuses „zeer gemeend” zijn. Ook voormalig minister van Sociale Zaken Henk Kamp heeft al eens in de Kamer zijn verontschuldigingen gemaakt voor de gang van zaken.

De FNV die donderdag voorafgaand aan het overleg in de Kamer nog aandrong op compensatie voor de gedupeerden, is blij met de excuses van Klijnsma. De vakcentrale heeft zich sinds 2008 ingezet om de zzp'ers vrij te pleiten van fraude. „Eindelijk gerechtigheid. Na al die jaren strijd zijn we blij dat er eindelijk erkenning is voor de zzp'ers die onschuldig beticht werden van fraude”, zei vicevoorzitter Leo Hartveld.