Nieuws/Binnenland
1177419
Binnenland

'Aangifteplan Opstelten volstrekt onmogelijk'

Het is „volstrekt onmogelijk” om de politie standaard binnen twee weken op elke inbraakaangifte te laten reageren. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, over het plan van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Volgens Van de Kamp heeft de politie daar helemaal geen tijd voor. „En dat weet de minister zelf ook.”

„We hebben nu al onvoldoende mensen voor al het werk wat er ligt. Het is prima als Opstelten prioriteiten stelt, maar dat moet niet oneindig zijn. Laat hem dan eerst maar eens vertellen welke andere taken we dan niet meer hoeven te doen”, stelt Van de Kamp. Volgens hem is er nu al een tekort van enkele tienduizenden politiekrachten.

Sowieso twijfelt Van de Kamp aan het nut van een dergelijke aangifteregel. „Als de politie het ook verplicht moet melden als er geen nieuws is en er nog geen verdachte is aangehouden, dan kun je je afvragen of de burger daar überhaupt iets aan heeft.”

Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), vindt het plan ook onhaalbaar: „Dit is echt 'wishful thinking'. Er is niets mis met zo'n ambitieus plan, maar dan moet Opstelten ook voor meer capaciteit of minder andere taken zorgen.” Hij stelt dat er nu al „duizenden aangiftes op de plank liggen” waar de politie geen tijd voor heeft. „Als je vervolgens zo'n maatregel instelt maar daar geen extra middelen voor vrijmaakt, ga je er vanuit dat we dit nu ook al zouden kunnen doen. En dat is dus absoluut niet zo.”