Nieuws/Binnenland
1177433
Binnenland

'Zwijnverdwijnblokken' langs Veluwse wegen

De provincie Gelderland gaat zogenoemde „zwijnverdwijnblokken” plaatsen langs de twee doorgaande wegen over de Veluwe. Deze grasbetontegels moeten het voor wilde zwijnen minder aantrekkelijk maken om te komen eten in de wegbermen, waardoor niet zelden ernstige ongelukken ontstaan.

De blokken worden in een bepaald patroon gelegd, zodat zwijnen de tegels niet al wroetend kunnen opwippen met hun snuit. Opspattend zout van het wegdek spoelt snel van de tegel af, waardoor die minder aantrekkelijk is voor kevers en torren, die op hun beurt weer een lekkernij voor het zwijn zijn.

De eerste antizwijnentegels worden de komende twee weken geplaatst langs de doorgaande wegen van Arnhem naar Ede en van Arnhem naar Nijkerk. De maatregel kost ruim een half miljoen euro. In 2013 en 2014 komen ook andere wegen op de Veluwe aan de beurt.

Een auto raakt meestal total loss bij een botsing met een wild zwijn. De provincie waarschuwt weggebruikers om in de wintermaanden ondanks de zwijnverdwijnblokken voorzichtig te rijden op de Veluwe, waar op veel plekken uit natuuroogpunt geen straatverlichting brandt. Vooral in de vroege ochtenduren zijn zwijnen en herten actief.