Nieuws/Binnenland
1177437
Binnenland

Tweede Kamerlid zorginstelling uitgegooid

Medewerkers van vakbond Abvakabo FNV zijn donderdagmiddag door de politie het gebouw van zorginstelling Pleyade uitgezet. Onder hen was Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP. De vakbond is in conflict met de zorginstelling omdat Pleyade niet wil dat vakbondsleden actievoeren in het gebouw. Donderdag gingen de vakbondsleden toch het verpleeghuis binnen om informatie te verspreiden en te spreken met leden.

Pleyade belde daarop de politie. Toen de vier personen ondanks het verzoek van de politie toch niet wilden vertrekken, zijn ze naar buiten gebracht. Er is niemand aangehouden.

De vakbond wil aandacht voor de naar hun idee hoge werkdruk bij de zorginstelling. Pleyade had toen al kenbaar gemaakt dat het niet de bedoeling is dat leden binnen de muren van de instelling actievoeren. Woensdag deden medewerkers van Pleyade, samen met vakbondsmensen symbolisch aangifte bij de politie tegen hun werkgever. De medewerkers vinden dat de instelling hen onthoudt van vakbondsinformatie en de vakbondsrechten schendt.

De Tweede Kamer wil een brief van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid over het incident in Pleyade. Kamerlid Renske Leijten stelde eerder ook al Kamervragen over hoe de zorginstelling omgaat met vakbondsactiviteiten. Volgens de SP is er sprake van intimidatie door leidinggevenden van personeel. „Maar dit is wel het dieptepunt, dat een zorginstelling de politie belt om mensen te laten verwijderen. Ze hinderden geen medewerkers in het zorgcentrum, maar waren in de kantine bijeen voor overleg.”