Nieuws
1177442
Nieuws

De Telegraaf op tour met Rihanna

De Telegraaf reisde met Rihanna mee tijdens haar 777-tour. Lees hier het laatste deel van het verslag! Bejubeld en in alle zeven wereldsteden hartstochtelijk verwelkomd. Maar Rihanna’s 777-tour leidde ook tot honger, slaapgebrek en onvrede onder de 250 gelukkigen die mee mochten met de superster.

Terwijl de rookwolken van haar slotconcert gisteren in New York optrekken overzien we de chaos.

Geklaag

In positieve of negatieve zin, chaotisch verliepen de afgelepen zeven dagen voor het 777-gezelschap wel degelijk. Met name op logistiek gebied stapelden de problemen zich op voor de niet te benijden organisatie. Achtereenvolgens van Los Angeles naar Mexico-Stad, naar Toronto, Stockholm, Parijs, Berlijn, Londen en tenslotte New York is ongeveer 30 uur vliegen per Boeing 777. Naar schatting liepen de vluchten daarop eveneens bijna 20 uur vertraging op.

Niet alleen leidde dat tot, naar verluid, honderdduizenden dollars aan boetes en overuren (bovenop een charterprijs van - eveneens naar verluid – 4 á 5 miljoen dollar). Het had ook tot gevolg dat er nauwelijks tijd was gebruik te maken van de gereserveerde hotelbedden her en der en dat de bezoeken aan Mexico-Stad en Berlijn zelfs beperkt bleven tot een busrit naar het lokale concert en terug. ,,Vanaf vertrek uit Parijs, show in Berlijn en aankomst in Londen waren dertien uur verstreken”, aldus de Nederlandse fotograaf Marc van der Aa, die in Mexicaanse dienst meereisde met de tour.

Naast prijswinnaars, telde het 777-reisgezelschap journalisten uit 37 landen. Ook onder heen groeide de onvrede gaandeweg de reis vertelt Van der Aa ons. Er werd met name geklaagd over het gebrek aan contact met de gastvrouw. ,,We hebben nog steeds geen persconferentie gehad. Vlak voordat we in New York landden heeft ze zich heel even laten zien en dat is het enige.”

Op de eerste drie dagen van de reis, waarop De Telegraaf zelf meereisde, hadden we Rihanna welgeteld drie keer gesignaleerd. Twee maal aan boord, op weg van Los Angeles naar Mexico-Stad, en een keer aan de bagageband in Toronto. En al die keren werd ze belaagd door de camera’s, verslaggevers en fans die allemaal hun shot, quote of knuffel wilden.

Inmiddels heeft Rihanna haar excuses aangeboden voor het magere aanbod aan Rihanna gedurende de reis. Reden was, zo zegt ze, dat ze haar stem moest sparen voor haar optredens. Dat klinkt als een slap excuus en iets frequentere zichtbaarheid was zeker mogelijk geweest. Maar dat een rondreis als deze fysiek slopend is hebben wij en alle andere reisgenoten aan den lijve ondervonden. Enig begrip voor Rihanna’s situatie is dan ook op zijn plaats.

Unieks

Eenieder die mee was zal op dit moment zijn weg huiswaarts zoeken en zal kapot zijn, gesloopt en gebroken. Maar ongetwijfeld komt daarna het besef iets totaal unieks te hebben meegemaakt. De honger, de vermoeidheid, het verlies van tijd en plaats zullen allemaal vergeten worden en plaatsmaken voor een herinnering die er zijn mag. Voor Rihanna zelf zal het niet anders zijn.

Met één groot verschil, in haar geval. Want met haar nieuwe album Unapologetic in de winkel - de plaat waar dit hele dure promotiecircus uiteindelijk om te doen was - maakt zij zich vanaf nu weer op voor haar volgende zingende wereldreis. De tour waarop ze op 23 juni volgend jaar de Amsterdamse Ziggo Dome aandoet verloopt weliswaar niet zo snel en kriskras als deze 777-tour, maar zal fysiek niet minder heftig zijn. Zo’n 250 genodigden weten nu hoe dát is. Zullen ze zich hun geklaag dan ook nog herinneren?