Nieuws
1177443
Nieuws

Bommenregen

Zwemmen met dolfijnen in de Rode Zee of gaat het hele Midden-Oosten als reisdoel naar de haaien? Wie wil daar nog toerist zijn?

Loopt de gewapende vrede definitief op de klippen? Zelfs na de herverkiezing van Obama, het tanende chequeboek van zowel Egypte als Israel?

Zijn dat nou nog vakantiebestemmingen? Na de Arabische lente overheerst nu een stormachtige herfst. Voor Israel geldt: denk om de buren, ze zijn aan het verzuren! Maar zelfs over hun zuurgraad kunnen de Palestijnse buren het onderling niet eens worden.

´Blijf uit de buurt van die raketten´, adviseert Buitenlandse Zaken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Negatief reisadvies voor Gaza, nogal wiedes. Maar voor Israel wil Den Haag daar niet aan; dat land van de belofte schiet eventuele vuiltjes zelf uit de lucht!

Corendon is gestopt, maar TUI vliegt met ArkeFly stug door. KLM en El Al hebben hun capaciteit, ondanks toenemende annuleringen, nog niet aangepast, al houden zij hun hart vast, net als de vakantieindustrie in Israel.

Cruisegiganten varen om de joodse staat heen. In de stad Bethlehem, autonoom Palestijns gebied waarvan Israel de toegangssleutel op zak houdt, dreigt een Kerstbankroet: de opkomst voor de komende verjaardag van Jezus is gehalveerd.

Toerisme, in eigen of andermans land, is een van de pijlers van de Israelische economie. Meer nog geldt dit voor Egypte, waar evenzeer de klad zit in het toerisme, vooral sinds de jeugdige revolutie daar opeens een moslimbaard kreeg.

Tunesie, dat na de omverwerping van het corrupte bewind Ben-Ali ook een toeristische dip moet verwerken, wil komende maanden proberen de verloren vakantiegangers terug te halen.

Golfstaten als Oman en de emiraten doen stilletjes  steeds beter. Dubai is een luxe magneet. Wat is uw favoriete reisdoel in het Midden-Oosten? Laten we het Heilige Land links liggen en de farao´s rechts? Mail mij! Liefst vandaag nog, naar checkpoint@telegraaf.nl.