Nieuws/Buitenland
1177448
Buitenland

FARC kondigt bestand af

De Colombiaanse terroristische organisatie FARC heeft aan het begin van vredesonderhandelingen maandag in de Cubaanse hoofdstad Havana een eenzijdig bestand aangekondigd in de strijd met de Colombiaanse overheid.

Het gaat in op 20 november en duurt tot 20 januari. De tweede man van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), Iván Márquez, kondigde het staakt-het-vuren aan nog voor hij aan de onderhandelingstafel plaats nam.

Het eerste agendapunt is de verdeling van land. De regeringsdelegatie wordt aangevoerd door ex-vicepresident Humberto de la Calle. De regering heeft beklemtoond geen bestand te willen omdat de FARC zich daar in het vorige, mislukte vredesproces te kwader trouw niet aan hield.

Het vredesproces in de jaren 1998-2002 werd een mislukking. De regering denkt echter nu wel zaken te kunnen doen, omdat de FARC sindsdien enorm is verzwakt. De FARC, ooit een marxistische boerenguerrillabeweging, stamt uit 1964 en houdt zich tegenwoordig vooral bezig met criminaliteit. De strijd van de FARC wordt ook 'narcoguerrilla' genoemd.