Nieuws/Buitenland
1177466
Buitenland

BBC-directeur neemt ontslag

BBC-directeur-generaal George Entwistle heeft zaterdag ontslag genomen. Het ontslag komt slechts enkele weken na een storm van beschuldigingen wegens kindermisbruik tegen de inmiddels overleden BBC-ster Jimmy Savile.

„De zeer uitzonderlijke gebeurtenissen van de afgelopen weken leiden mij tot de conclusie dat de BBC een andere leider moet benoemen”, zei Entwistle in een verklaring die op televisie werd uitgezonden.

Eerder op zaterdag moest Entwistle al door het stof voor een recente uitzending van BBC's actualiteitenprogramma Newsnight. Het programma impliceerde daarin dat een bekende politicus zich zou hebben schuldig gemaakt aan kindermisbruik in de jaren '80.

Het programma identificeerde de politicus niet, maar zijn naam circuleerde op grote schaal op internet als de voormalige penningmeester van de Tory-partij Alistair McAlpine. Deze zocht vrijdag zelf de publiciteit om de aantijgingen krachtig te ontkennen. Zijn aanklager trok vervolgens zijn beweringen in.

In het onderzoek naar misbruik van minderjarigen door Jimmy Savile werd begin november nog de bekende Britse komiek Freddie Starr (69) aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van seksuele delicten. Vlak daarvoor hield de politie ook al voormalig popster en zedendelinquent Gary Glitter (68) aan in hetzelfde onderzoek. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

In het nog altijd uitdijende misbruikschandaal rond Savile zijn mogelijk honderden slachtoffers. Sommige zouden zijn misbruikt door mensen die samen met Savile handelden, meldde de politie eerder.

Savile overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd. Het BBC-icoon uit de jaren 60 tot 80 zou zich destijds op grote schaal hebben vergrepen aan schoolmeisjes. De BBC is door de kwestie ernstig in verlegenheid gebracht.