Nieuws/Buitenland
1177468
Buitenland

'Grote schoonmaak BBC nodig'

Bij de BBC is een radicale schoonmaak nodig. Dat heeft voorzitter Chris Patten van de BBC Trust zondag voor de televisie gezegd. De Trust is het orgaan dat de Britse publieke omroep bestuurt. Hij zei dat zijn orgaan voor de structurele veranderen zal zorgdragen.

Patten (68), oud-eurocommissaris en van 1992 tot en met 1997 de laatste Britse gouverneur van Hongkong, reageerde op het ontslag van directeur-generaal George Entwistle. Die trad zaterdag af na een storm van beschuldigingen over seksueel misbruik van jonge vrouwen door presentator Jimmy Savile. Ook moest Entwistle door het stof voor een recente uitzending van BBC“s actualiteitenprogramma Newsnight. Daarin werd een Conservatieve politicus ten onrechte met seksueel misbruik in verband gebracht. Entwistle leidde de BBC sinds september.

Volgens Patten is het tragische van de situatie dat Entwistle dit jaar werd benoemd om de omroep te hervormen. Hij herinnerde eraan dat hij bij het begin van zijn voorzitterschap in april de grap had gemaakt dat „er meer ouderen in de BBC aan de touwtjes trekken dan in de Chinese Communistische Partij”. Entwistle moest ervoor zorgen dat de BBC kritischer op zichzelf werd en bij beslissingen meer rekening hield met de financiële mogelijkheden.