Nieuws/Buitenland
1177470
Buitenland

BBC treft schikking met oud-politicus McAlpine

De Britse omroep BBC heeft donderdag een schikking getroffen met oud-politicus Alistair McAlpine. De oud-penningmeester van de Conservatieve Partij krijgt een bedrag van 185.000 pond (229.000 euro). McAlpine werd in het BBC-programma Newsnight ten onrechte beschuldigd van kindermisbruik. Zijn naam werd in het programma niet genoemd, maar circuleerde al snel op internet.

McAlpine laat weten blij te zijn met de schikking. Hij voegt eraan toe dat hij ook bij andere media zal aankloppen die zijn naam hebben besmeurd. „Het was beangstigend om het mikpunt te zijn van publieke haatgevoelens”, aldus het voormalige Hogerhuislid. Hij ontkent dat hij zich ooit aan kindermisbruik heeft schuldig gemaakt.

De BBC ligt onder vuur na twee uitglijders, De ene is de valse beschuldiging aan het adres van McAlpine. De andere kwestie draait om de vorig jaar overleden tv-ster Jimmy Savile. Hij zou zich in de jaren 60 tot 80 aan tientallen jonge meisjes hebben vergrepen. De BBC wist daarvan maar greep niet in. Een uitzending van Newsnight over de praktijken van Savile werd in de kiem gesmoord.

Een aantal kopstukken van de BBC heeft intussen het veld moeten ruimen.