Nieuws/Buitenland
1177471
Buitenland

Boosheid over gouden handdruk BBC-baas

Politici in Engeland hebben maandag boos gereageerd op het besluit om de voormalige BBC-directeur George Entwistle na zijn opstappen een riant jaarsalaris mee te geven. BBC-directeur-generaal Entwistle nam afgelopen weekeinde ontslag vanwege blunders rond BBC-berichtgeving over kindermisbruik. Hoewel hij pas sinds 17 september directeur was, krijgt hij 450.000 pond (ruim 560.000 euro) mee. Dat meldden Britse media maandag.

De Britse premier David Cameron noemde de gouden handdruk volgens Britse media ook „lastig te rechtvaardigen”. Hij laat het verder over aan het „geweten” van Entwistle of die het geld accepteert.

Harriet Harman, van Labour, zei dat de gouden handdruk „niet te rechtvaardigen” is. De conservatief John Whittingdale zei dat de BBC Trust wel heel goed mag uitleggen waarom het geld dat Entwistle meekrijgt, door de beugel kan. De Trust is het orgaan dat de Britse publieke omroep bestuurt.

Na het vertrek van de algemeen BBC-directeur zette ook het hoofd van BBC News maandag een „stap opzij”. Helen Boaden en haar plaatsvervanger Steve Mitchell zouden hangende het interne onderzoek van de omroep hun plek hebben opgegeven, meldde de Britse omroep.

De BBC staat bekend om zijn degelijkheid, maar wordt de laatste tijd geplaagd door schandalen. De afgelopen weken kwam eerst een groot misbruikschandaal rond de inmiddels overleden BBC-ster Jimmy Savile aan het licht. Het BBC-icoon uit de jaren 60 tot 80 zou zich destijds op grote schaal hebben vergrepen aan schoolmeisjes.

Daarna moest de omroep ook nog eens door het stof voor een uitzending van het actualiteitenprogramma Newsnight. Het programma had gesuggereerd dat een bekende politicus zich schuldig had gemaakt aan kindermisbruik in de jaren 80, maar moest daar op terugkomen. Newsnight, een van de vlaggenschepen van de BBC, kwam eerder in opspraak doordat het de beschuldigingen aan het adres van Savile juist niet uitzond.

Chris Patten van de BBC Trust stelde zondag dat bij de BBC een radicale schoonmaak nodig is. Hij zei dat zijn orgaan voor de structurele veranderingen zal zorgen.