Nieuws/Binnenland
1177481
Binnenland

Celstraffen wegens letsel door flitspaalbom

Het is de schuld van de twee mannen die in oktober vorig jaar een vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten vastmaakten dat er mensen gewond zijn geraakt. Jörn de V. en Erik O. hebben niet zelf zware verwondingen toegebracht aan onder anderen twee leden van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), maar het was niet gebeurd als ze niet zo'n gevaarlijke bom op de openbare weg hadden achtergelaten.

De rechtbank in Den Haag heeft De V. daarom donderdag veroordeeld tot 2,5 en O. tot 2 jaar gevangenisstraf. Allebei hebben ze daarbovenop nog 10 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 2 jaar gekregen. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor De V. 4 jaar cel geëist waarvan een half jaar voorwaardelijk en voor O. 3 jaar.

Omdat de rechtbank het tweetal heeft vrijgesproken van het daadwerkelijk zelf toebrengen van de verwondingen, komen de straffen lager uit dan de eisen van het OM. Een EOD'er raakte zijn hand kwijt toen de flitspaalbom onverwacht ontplofte. Ook raakte hij gewond aan zijn ogen. Een collega van hem loopt tot op heden rond met beschadigde trommelvliezen. Een derde gewonde heeft nog altijd last van zijn ogen en oren. Aan deze slachtoffers kende de rechtbank voorschotten op de schadevergoeding toe van ongeveer 46.000 en circa 11.000 euro.

Gevaar

De V. en O. hadden zich moeten bedenken dat de bom die ze hadden gemaakt, weleens zomaar kon ontploffen, vindt de rechtbank. Door het ding, dat een kracht had van acht kleine handgranaten, ergens in het openbaar achter te laten, hebben de mannen gevaar voor anderen in het leven geroepen.

Wat nou precies de reden was dat de bom explodeerde, is ook na uitgebreid onderzoek niet duidelijk geworden. De EOD had al het 'sein veilig' gegeven toen het gebeurde. Misschien is dat sein wel te vroeg afgegeven, maar de rechtbank vindt dat de bomruimers hun werk zorgvuldig en correct hebben gedaan.