Nieuws/Binnenland
1177484
Binnenland

Volop historie in Cagliari

Wordt Sardinië door de vele toeristen meestal aangedaan voor eenverblijf aan de kust; vergeet bij een volgend bezoek eens niet eenbezoek te brengen aan de hoofdstad van dit eiland, vindt onzeItaliaanse correspondent. Cagliari is een boeiende stad met veelgoede slaapgelegenheden, uitstekende restaurants en voldoende bezienswaardigheden om er minstens enkele dagen te verblijven, zoondervond hij.

Onze eerste afspraak in Cagliari is bij het Antico Caffè (letterlijk ’oude café’), gelegen aan de piazza della Costituzione (plein van de grondwet). Hier ben je in het hart van Cagliari in een café-restaurant met een grote literaire traditie. Schrijvers als Gabriele d’Annunzio, Grazia Dellera en Salvatore Quasimodo (de laatste twee waren Nobelprijswinnaars) kwamen hier graag naartoe en roemden de uitspanning. Het is er nog altijd stijlvol; de obers zijn vriendelijk en beleefd, je kunt er uitstekend eten en er is prettige jazzmuziek op de achtergrond. Het is zo centraal gelegen dat je er eigenlijk altijd weer kunt terugkeren en als uitvalsbasis kunt nemen om verschillende plekken van de stad te bezoeken.

Historisch

Cagliari kent een aantal verschillende historische wijken. Zo is er Marina, die grenst aan de kust en waar de grote centrale boulevard Via Roma loopt. Enkele kerken markeren een interessante archeologische zone met overblijfselen uit de derde eeuw voor Christus. Ook kun je naar het iets recentere Villanova. Een volkswijk waar eerst boeren en daarna bakkers woonden en die een interessante eigen geschiedenis kent. Hier vind je de mooie, karakteristieke en kleurrijke ’lage’ huizen, de zogenaamde Baxius.

Toch besluiten we eerst naar Castello te gaan, een absolute must voor wie Cagliari wil zien. De jonge gids Claudia neemt ons eerst mee de steile trappen op van de Bastione Saint Remy, een reusachtig wit gebouw met een grote triomfboog. Het bouwwerk werd rond 1900 gemaakt door de baron van Saint-Remy, die toen heerste over Cagliari. Eenmaal boven krijg je vanaf een plein een prachtig uitzicht over de stad. Nu zie je pas goed hoe mooi Cagliari aan de zuidkust is gelegen. Bovendien kijk je uit op nog zo’n indrukwekkend gebouw, het Palazzo Boyl uit 1840. Een privéwoning in neoklassieke stijl met kogelgaten in de muren. „Ze symboliseren de aanvallen die de stad altijd te verduren kreeg”, vertelt Claudia over de verscheidene overheersers die Cagliari door de eeuwen heen heeft gekend.

 

Naast de Spanjaarden waren dat onder andere de ’Pisani’, de machthebbers uit het Toscaanse stadje met de scheven toren, die van 1215 tot 1324 over de Sardinische hoofdstad heersten. Zij waren het die Castello bouwden en er een bastion van maakten. De politieke, rechterlijke, geestelijke en militaire macht kwamen toen allemaal in deze hoog gelegen wijk terecht. Ook maakten de heersers uit Pisa een verdedigingsmuur en torens om de wijk heen, die er voor een deel nog zijn. In Castello zijn er tot op de dag van vandaag nog altijd belangrijke centra, zoals de universiteit, de prefectuur en de kathedraal, te vinden.

De laatste, de cattedrale di Santa Maria Assunta, is overigens ook de zetel van de aartsbisschop. En wie ooit de dom van Pisa heeft gezien, die vlak tegenover de scheve klokkentoren staat, zal merken dat de voorgevel van deze kathedraal daar wel erg op lijkt.

Gids Claudia weet waarom: „Er was ooit een periode waarin de architectuur uit de Baroktijd erg slecht lag. Men wilde de voorgevel uit die tijd weghalen en hoopte dat de oorspronkelijke uit het Pisaanse tijdperk tevoorschijn zou komen. Maar er bleek helemaal niets te zijn, zodat ze maar een nieuwe voorgevel hebben gemaakt die geinspireerd werd op de dom van Pisa…”

Indrukwekkend

De kathedraal is ook eenmaal binnen indrukwekkend. De prachtige preekstoelen blijken eveneens afkomstig uit Pisa. In de crypte zien we graven van 179 martelaren uit de eerste eeuw na Christus. Het lijkt vreemd om zoveel martelaren in een stad terug te vinden. De gids legt uit dat het op een misverstand berust. „Hun graven waren rondom een kerk gevonden en kenden op de inscripties allemaal de letters BM. Volgens de katholieke kerk betekende dat ’beati martiri’ (zalige martelaren), terwijl het in werkelijkheid ’buona memoria’ betekende, met andere woorden, men had goede herinneringen aan ze...”

Als we verder dwalen door de mooie oude straatjes stuiten we op de overgebleven verdedigingstorens Torre di San Pancrazio en Torre dell’Elefante. Ze markeren de rand van Castello, vlakbij de historische wijk Stampace, met weer zo’n eigen karakteristieke geschiedenis en bezienswaardigheden als het Romeinse amfitheater en de hortus botanicus, waar je urenlang in alle rust tussen de meest uitheemse bomen en planten uit de hele wereld kunt vertoeven.

En zo kun je dagenlang doorbrengen in een uitermate interessante stad vol historie en levenslust; te vaak door de zonnebadende toerist genegeerd…

Reiswijzer:

Helaas zijn er vanuit ons land geen directe vluchten naar Cagliari. Vliegen kan wel met een overstap via Rome of Milaan. Check het internet voor alle aanbieders. Een boottocht is ook mogelijk vanuit het schiereiland Italië, maar dat neemt meer tijd in beslag.

Verdere informatie: www.cagliariturismo.it en www.sardegnasud.it