Nieuws
1177488
Nieuws

Schokkende openbaringen over vliegtuigmaaltijden

Vliegtuigmaaltijden blijken soms te zijn bereid temidden van muizen, mieren en kakkerlakken. Tot die schokkende conclusie komt de Amerikaanse voedsel en warenautoriteit FDA op basis van onderzoek. De dienst stelde in vier jaar tijd maar liefst ruim 1.500 overtredingen en ernstige schendingen van de warenwet vast.

Wanneer je het artikel leest begrijp je dat de kotszakjes in de vliegtuigen er niet voor niets hangen, zo schrijft de Amerikaanse nieuwszender ABC.

De FDA (Food and Drug Administration) trof in de productiehal van LSG Sky Chefs, één van de grootste cateraars van vliegtuigmaaltijden, een leger krioelende mieren, zowel levende als dode vliegen en zelfs kakkerlakken aan.

Potentiële tijdbom

"Wanneer er zich dergelijke diertjes in de productieruimte bevinden, dan is de kans natuurlijk levensgroot dat je ze eveneens in de daar bereidde maaltijden zult kunnen aantreffen", zegt voormalig gezondheidsinspecteur Roy Costa tegen ABC.

"In een omgeving waarin voedsel wordt klaargemaakt kunnen insecten en uitwerpselen van knaagdieren absoluut niet getolereerd worden. Als je al deze zaken elementen samenbrengt, zit je echt op een potentiële tijdbom."

Ook bij een ander cateringbedrijf, Gate Gourmet, werden ontelbare muggen, ongekoeld voedsel en ronduit vieze werkoppervakken aangetroffen.

Daar reageerde men nogal laconiek op de reportage: "De vaststellingen van de FDA waren niet van die aard dat de gezondheid van de reizigers direct in gevaar kwam."

Vergeten handen te wassen

Een ander kritiekpunt van de FDA betrof het feit dat men vaststelde dat veel vliegtuigcrews  'vergaten' om de handen te wassen voor het uitdelen van het voedsel.  Daarnaast werden er meermalen  muizen gesignaleerd in toestellen van Delta Airlines.

Voormalig gezondheidsinspecteur Costa komt nog met een fraaie uitsmijter: "Eerste Klasse en Business Klasse reizigers denken vaak ten onrechte dat de alom bekende gordijntjes hen afschermen van besmet voedsel. Maar exquise gerechten zijn daarom nog geen veilige gerechten. Bacteriën trekken zich daar namelijk niets van aan."