Nieuws/Buitenland
1177500
Buitenland

Twijfel aan ruimtereis operazangeres

Het is nog maar de vraag of de Britse operazangeres Sarah Brightman in 2013 of 2014 een ruimtereis maakt. Het 'ruimtereisbureau' Space Adventures kondigde de reis met Brightman als toerist naar het internationale ruimtestation ISS op 10 oktober aan, maar volgens het hoofd van het opleidingscentrum voor kosmonauten in Rusland is er van een contract nog geen sprake.

Sergej Krikalev twijfelt dan ook aan de bedoelingen van de zangeres. Misschien heeft de aankondiging van de reis te maken met de nieuwe cd en de daaraan verbonden tournee, bracht hij donderdag zijn twijfel onder woorden.

Sarah Brightman is vooral bekend van het nummer Con te partirò/Time to say goodbye (1996), dat ze met Andrea Bocelli zong. Ze zou voor 10 dagen naar het ISS gaan, als achtste ruimtetoerist in de geschiedenis. Daar heeft ze vermoedelijk ongeveer 20 miljoen euro voor betaald. De voorbereiding zou beginnen na haar tournee volgend jaar.

Krikalev is directeur van het complex Sterrenstad bij Moskou, waar ruimtereizigers worden voorbereid op hun missie. Ook André Kuipers is daar opgeleid. Tijdens zijn eigen loopbaan als kosmonaut heeft Krikalev 803 dagen in de ruimte doorgebracht, meer dan wie ook.