Nieuws/Binnenland
1177503
Binnenland

Onderzoek naar verband lengte en kanker

De Universiteit Maastricht gaat onderzoeken waarom lange mensen relatief vaker borst- en dikkedarmkanker krijgen dan korte mensen. Aan de lichaamslengte zelf ligt het hoogstwaarschijnlijk niet, dus gaan wetenschappers op zoek naar factoren die voor zowel een lang lichaam als een hoger risico op kanker zorgen.

Hoe lang je bent, zegt iets over welke groeipatronen je had als kind. Daarbij speelden voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen weer een rol. Het onderzoek bestudeert twee van die zaken, namelijk hoeveel calorieën mensen als kind binnenkregen en de verschillen in genen.

Hoogleraar en onderzoeksleider Matty Weijenberg: „Als volwassene kunnen we zelf niets doen aan onze lichaamslengte, maar toch is het belangrijk dat we meer te weten komen over dit verband tussen lengte en kanker. Als blijkt dat bepaalde factoren bij een kind kunnen zorgen voor een verhoogd risico op kanker op latere leeftijd, kunnen er preventieve maatregelen genomen worden voor toekomstige generaties om dat risico te vermijden.”

In het onderzoek worden de gegevens van 120.000 Nederlanders gebruikt. Zij zijn 20 jaar geleden al ondervraagd over hun voedingsgewoonten, lengte en gewicht. Ook hebben ze DNA-materiaal afgestaan. Sindsdien zijn de respondenten gevolgd. Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld.

Naast dikkedarm- en borstkanker hebben lange mensen ook een hoger risico op alvleesklierkanker en eierstokkanker. Van andere kankersoorten is nog geen verband tussen lichaamslengte en de ziekte gevonden.