Nieuws/Binnenland
1177508
Binnenland

Verpleeghuis wil vakbond niet in huis hebben

Zorggroep Pleyade in de regio Arnhem wil niet dat leden van de vakbond AbvaKabo FNV binnen de muren van een verpleeghuis actievoeren. Bestuurder Piet Hein Jonkergouw van Pleyade heeft dat mondeling en schriftelijk aan de bond laten weten, zei hij vrijdag.

Pleyade omvat negen woon- en verpleegcentra. Zaterdag voerde de bond actie tegen overmatige werkdruk bij verpleeghuis Altenova. Vrijdag is een zwartboek over de werkbelasting bij verpleeghuis Akkerwinde aangeboden aan wethouder Luuk Geffen van Arnhem.

Jonkergouw heeft geen bezwaar tegen de acties, zei hij, maar hij wil niet dat de vakbond in de gebouwen komt. „Dat is privéterrein van de bewoners”, aldus de bestuurder.

Volgens Jonkergouw heeft de cliëntenraad van Altenova bij hem geklaagd over het feit dat de bondsleden zaterdag in het restaurant van het huis zaten en door de gangen liepen. „Het huis is het domein van de bewoners, het is geen openbare gelegenheid.”

„We zullen actievoerders niet zelf fysiek buiten de deur zetten. In het uiterste geval moeten we de politie vragen dat te doen”, aldus de bestuurder.

Abvakabo FNV is verontwaardigd over de „middeleeuwse houding” van Pleyade, zei een woordvoerster. „Het personeel heeft ons te hulp geroepen vanwege de gigantisch hoge werkdruk en andere toestanden. Het is niet meer van deze tijd dat een organisatie de vakbond de deur wijst.”

Volgens de bond worden folders en brieven van de bond uit de wooncentra van Pleyade verwijderd. Een bondsbestuurder die voor een gesprek kwam, mocht niet naar binnen. Personeel dat aan de acties meedoet, zou worden geïntimideerd. „We laten het er niet bij zitten”, stelde de woordvoerster.