Nieuws/Binnenland
1177511
Binnenland

Advocaat flitspaalbomzaak wil EOD'ers horen

Advocaat Reinja Ottens wil twee medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie als getuigen horen die vorig jaar oktober een vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten onschadelijk probeerden te maken. Het projectiel kwam tot ontploffing waardoor een van hen een hand verloor. Ook een andere EOD'er en een rechercheur raakten gewond.

Volgens Ottens, die een van de verdachten bijstaat, is een rapportage van een Brits laboratorium aanleiding voor het verzoek, zo lichtte ze donderdag toe. De onderzoekers rapporteerden dat de oorzaak niet achterhaald kon worden, maar de rechtbank vroeg om aanvullende informatie. Daaruit zou volgens Ottens blijken dat de bom „absoluut niet uit zichzelf is ontploft”.

De rechtbank in Den Haag buigt zich donderdagmiddag over het verzoek van Ottens, die ook kan rekenen op de steun van de advocaat van de andere verdachte in deze zaak. „De verdediging heeft hen nog niet kunnen horen. Zij waren degenen die erbij waren”, motiveerde ze het verzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich tegen het verzoek, zei een woordvoerster.

Justitie vervolgt Erik O. en Jörn de V. voor zware mishandeling met voorbedachten rade. De maximale straf daarvoor is 12 jaar. Ze zitten inmiddels circa een jaar vast.

De bom werd in de vroege ochtend ontdekt. Een EOD'er meende het projectiel onschadelijk te hebben gemaakt en had het sein veilig gegeven, maar de zelfgemaakte bom ging alsnog af. De verdachten hebben hun betrokkenheid toegegeven en toonden tijdens eerdere zittingen spijt.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat volgende week gepland. Ottens zei dat wat haar betreft de EOD'ers dan of bij een onderzoeksrechter kunnen worden gehoord.