Nieuws/Binnenland
1177512
Binnenland

OM eist celstraffen voor flitspaalbom

Jörn de V. had een obsessie voor het vernielen van flitspalen. En daarin zoog hij zijn vriend Erik O. vorig jaar oktober mee. In zijn schuur knutselde De V. een bom in elkaar met de kracht van acht kleine handgranaten. Naar later bleek met gigantische gevolgen. Bij de ontmanteling van de bom aan een flitspaal in Voorschotem raakten drie mensen gewond.

Dat beeld schetste donderdag de officier van justitie bij de rechtbank in Den Haag in de zaak rond de zogenoemde flitspaalbom. Jarenlange straffen zijn daarbij op zijn plaats, aldus de aanklager. Ze vroeg voor De V. 4 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. O. zou 3 jaar achter de tralies moeten verdwijnen.

De V. had een hekel aan flitspalen. Hij was wel eens geflitst op de weg van Voorschoten naar Leiden. Maar hij had het niet speciaal op die flitskast voorzien. Wel probeerde hij die paal al een aantal keer eerder te vernielen. Hij plakte er een stuk illegaal vuurwerk op en deed al eens een vernielzuchtige poging met een slijptol.

Meeloper

„Het zijn hele nare dingen. Het zat in mijn hoofd om een keer een flitspaal te vernielen”, zei De V. Op de avond voor het drama laste hij een buis in elkaar en vulde die met het kruit van illegaal vuurwerk. O. keek toe en zou alleen hebben geholpen met het mengen van het kruit. Justitie typeerde hem als een meeloper, maar wel een met eigen verantwoordelijkheid.

Samen reden ze naar de flitspaal en op een keukentrapje bevestigde De V. het projectiel. O. zette zijn vriend weer thuis af en laatstgenoemde stapte op de fiets om de bom te ontsteken. Maar zo ver kwam het niet. Ondanks het nachtelijke tijdstip hadden voorbijgangers de politie al gealarmeerd.

Spijt

Enkele uren later ging het vreselijk mis. De opgeroepen medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaven na de ontmanteling het sein veilig. Maar met een hevige knal, lichtflits, vuurbal en drukgolf ontplofte het projectiel. Een EOD'er raakte een hand kwijt en is een groot deel van zijn gezichtsvermogen kwijt. Twee andere mensen raakten minder zwaar gewond, maar ondervinden nog altijd problemen.

De twee verdachten hoorden de opsomming van de klachten van de gewonden stil en met gebogen hoofden aan. Ze hebben spijt. „Het is ontzettend verschrikkelijk. Niemand heeft dit ooit zo gewild.”

Uitspraak 22 november.