Nieuws/Binnenland
1177515
Binnenland

Schultz ziet niets in helm voor snorfietser

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur ziet het niet zitten om mensen die op een snorfiets rijden te verplichten een helm te dragen. Dat zei ze donderdag in de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vroeg naar een helmplicht, omdat de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes die graag zou zien. Snorfietsers met helm zouden op de autorijbaan kunnen gaan rijden. Dan zouden fietsers ook minder last hebben van de snorders.

Schultz heeft de hoofdstad laten weten dat er experimenten mogen worden gedaan met snorfietsen op de gewone weg. „En dan is het aan de Amsterdammer zelf om te bepalen of hij een helm op doet”, aldus de minister.

De minister vertelde hoe het komt dat snorfietsers geen helm hoeven te dragen: „Dat is ooit besloten in verband met het dragen van Zeeuwse kappen en andere klederdrachten”, zei ze. „Die glorie vind ik mooi. Er verandert al veel in de samenleving. Dit zou ik zo willen laten.” Bovendien is het voor de verkeersveiligheid volgens Schultz ook niet nodig om de regels aan te passen.

Van Tongeren stelde nog dat er in Amsterdam nog maar weinig vrouwen zijn die Zeeuwse kappen dragen. Schultz grapte daarop dat je maar nooit weet wanneer de 'Madonna-kapsels' weer in de mode raken.

De Bovag en de RAI Vereniging lieten eerder weten dat ze het onverstandig vinden om de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. Het is ronduit gevaarlijk, stellen zij. In Amsterdam vinden ze de snorfietsen juist een gevaar op het fietspad, ook omdat veel bestuurders te hard rijden. Een snorfiets mag volgens de regels 25 kilometer per uur rijden.