Nieuws/Binnenland
1177517
Binnenland

Schagen: PvdA plus VVD bijna gelijk aan CDA

Na de gemeenteraadsverkiezing in Schagen beschikt het CDA over bijna evenveel zetels als VVD en PvdA bij elkaar. Dat blijkt uit de zetelverdeling die de nieuwe fusiegemeente donderdag bekendmaakte.

De Schagense raad bestaat straks uit 29 zetels. Daarvan krijgt het CDA er negen, de PvdA en de VVD komen uit op elk vijf.

In Harenkarspel, Schagen en Zijpe ging ruim 46,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. De gemeenten gaan per 1 januari samen in de nieuwe fusiegemeente Schagen.

Alleen in Harenkarspel behaalde het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 een nipte zetelmeerderheid. In Schagen moesten de christendemocraten 2 jaar geleden zowel de VVD als de PvdA voor zich dulden, in Zijpe behaalden de drie partijen destijds een gelijk aantal zetels.

Bij de landelijke CDA is opgetogen gereageerd op de winst in Schagen, Goeree-Overflakkee en Molenwaard, zo laat een woordvoerder weten. „We zijn erg blij met dit resultaat, het is een mooie opsteker voor de partij.”

Volgens de woordvoerder moet de partij vooral haar plaatselijke campagneteams bedanken. „Echt een compliment aan die teams. Ze hebben zich niet uit het veld laten slaan door de landelijke verkiezingen op 12 september.” Vanuit de landelijke fractie werden deze verkiezingen, na de forse klap tijdens die verkiezingen, goed gevolgd. „Natuurlijk volg je het, we hebben ze ook geprobeerd te ondersteunen. Sybrand Buma is in alledrie de gemeenten langs geweest en de landelijke campagnebus is ingezet.”

Of de overwinning nog zoeter smaakt, nu de regeringspartijen PvdA en VVD verslagen zijn, wil de woordvoerder niet zeggen. „We zijn vooral blij met onze eigen prestatie. Daar kijken we naar.”