Nieuws/Binnenland
1177518
Binnenland

Glurende paspoppen

Shoppers worden nauwlettend in de gaten gehouden. In Italië worden paspoppen gemaakt die mensen tijdens het winkelen kunnen begluren en binnenkort ook afluisteren.

De technologie in de zogeheten  'EyeSee'- poppen, is te vergelijken met veiligheidssystemen op luchthavens die gebruikt wordt om criminelen te identificeren, zo meldt hln.be.

De glurende poppen hebben hun weg al gevonden naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. Behalve dat we tijdens het shoppen bekeken worden door de sherlockpoppen, doen de makers er nog een schepje bovenop. Binnenkort worden de poppen uitgebreid en kunnen ze ook gesprekken van shoppers opvangen.

Een van de ketens die gebruik maakt van de paspoppen om het koopgedrag van hun klanten te registereren, is Benetton.

Qua looks zijn de speurpoppen niet te onderscheiden van de doorsnee modepoppen. Achter de levenloze ogen van de poppen zitten camera´s verborgen. Software voor gezichtsherkenning zorgt voor de opslag van leeftijd, geslacht en ras.De data kunnen worden ingezet voor gerichte marketingstrategieën. "Van nu af aan kan je perfect weten hoeveel mensen in jouw winkel shoppen, wat de piekuren zijn, wat voor type klanten je over de vloer krijgt en welke zones in de winkel vaak overbevolkt zijn", verklaart een woordvoerder van het Italiaans bedrijf Almax.Paspop is watching youPrivacy-activisten vinden de poppen vooral eng en stellen dat de gluurders winst boven het recht op privacy plaatsten.