Nieuws
1177555
Nieuws

Grote problemen Sony en Panasonic

De ooit superieure Japanse elektronicagiganten Sony en Panasonic verkeren in grote financiële problemen.

Fitch verlaagde de status van de leningen van beide bedrijven donderdag tot 'junk' omdat het duo volgens de kredietbeoordelaar nauwelijks nog kredietwaardig is.

De rating van Panasonic werd met twee stappen verlaagd, naar BB, terwijl Sony in een keer drie stappen werd teruggezet (BB-). De vooruitzichten voor beide bedrijven zijn negatief, wat betekent dat de kans op een verdere afwaardering groot is.

Volgens Fitch hebben de ooit toonaangevende Japanse bedrijven hun positie op de internationale markten verspeeld. Panasonic en Sony hebben de slag op de televisie- en telefoonmarkt verloren van hun concurrenten uit Zuid-Korea (Samsung) en Taiwan (HTC) en de VS (o.a. Apple) en hebben bovendien veel last van de sterke yen, die hun producten duur maakt voor de internationale markt.

Panasonic verwacht dit jaar een verlies van 9,6 miljard dollar. Sony voorziet een kleine winst na vier jaar lang verlies te hebben geleden. Beide bedrijven hebben reorganisaties aangekondigd waarbij tienduizenden banen verloren gaan.