Nieuws
1177566
Nieuws

Uitgaven van huishoudens niet opnieuw omlaag

Voor het eerst in meer dan een jaar tijd zijn de uitgaven van huishoudens niet afgenomen. Na de nodige correcties kwamen de consumptiebestedingen in september op hetzelfde niveau uit als dezelfde maand vorig jaar. Toch verandert er niets aan het sombere beeld dat eerder is geschetst, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het goede nieuws is vooral dat de bestedingen aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen en apparatuur, na maanden behoorlijk te zijn gedaald nu 0,8 procent toenamen. Waarschijnlijk besloten veel consumenten om de iets duurdere aankopen nog snel even te doen vóór het btw-tarief werd verhoogd op 1 oktober, stelt het statistiekbureau. Aan woninginrichting en auto’s werd echter ook in september fors minder uitgegeven dan een jaar eerder.

,,We hebben natuurlijk nog geen cijfers van de maanden oktober en november, maar de omstandigheden wijzen erop dat de consumptie dan weer terug in de min zal gaan. De huizenprijzen en de inkomens laten nog steeds een krimp zien, en de werkgelegenheid loopt terug'', zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Benzine

Vorige week maakte hij bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met zo'n 2 procent is gekrompen. ,,De consumptieuitgaven van september waren daarin al meegenomen, alleen hadden wij de cijfers toen nog niet op maandniveau gespecificeerd. De boodschap blijft dus hetzelfde.''

In lijn met eerdere maanden spendeerden huishoudens in september opnieuw minder aan diensten (-0,3 procent) en overige goederen, waaronder energie en benzine (-2,2 procent). Op voedings- en genotsmiddelen, waar huishoudens normaal altijd al minder snel bezuinigen, werd 1,7 procent meer uitgegeven.