Nieuws/Binnenland
1177569
Binnenland

Waarom bouwen met BIM?

Bouwbedrijven moeten sneller en innovatiever in kunnen spelen op de sterk veranderende marktvraag en om zich staande te kunnen houden in de huidige economische omstandigheden. Hoe?

Het softwareconcept Bouwwerk Informatie Model (BIM) ontwikkelt zich op dit moment als het antwoord, aldus ABN AMRO en Bouwend Nederland in een onderzoek onder ruim 250 bouwbedrijven. Dit geldt vooral voor middelgrote concerns. BIM geeft aan hoe nieuwe producten en diensten worden geïmplementeerd en wat de effecten zijn op de interne organisatie van bouwers.

Maar momenteel zijn het eigenlijk nog vooral de grotere bedrijven die met BIM werken. Middelgrote ondernemingen nog nauwelijks, omdat het duur is en gepaard gaat met veel organisatorische veranderingen.

Waarom zou de mkb-bouwer BIM implementeren? Visualisatie met 3D-BIM vergemakkelijkt de communicatie met klanten, gebruikers en omwonenden en helpt verwachtingen te managen. Efficiëntere processen leiden tot kortere doorlooptijden en kunnen bouwers onderscheiden op toegevoegde waarde in plaats van op capaciteit en prijs.

BIM leeft ook bij opdrachtgevers. Zo stelt de Rijksgebouwendienst toepassing van BIM verplicht in 15 procent van haar aanbestedingen. BIM stelt bouwpartners in staat de interactie tijdens bouwprojecten te verbeteren en resulteert in de optimalisatie van werkprocessen en het minimaliseren van faalkosten.