Nieuws/Binnenland
1177574
Binnenland

Schultz kan beloften aan regio niet waarmaken

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur zal niet alle beloftes aan de regio's na kunnen komen. Ze noemde de boodschap aan de regio's pijnlijk. Schultz zei dat donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van haar departement in de Tweede Kamer.

Op het infrastructuurfonds wordt de komende jaren flink bezuinigd. De meest recente greep in het fonds bedraagt 250 miljoen euro, maar eerder werd er al voor 300 miljoen euro op het fonds bespaard.

De afspraken die met de regio's zijn gemaakt over infraprojecten zullen zeker niet buiten de bezuinigingen worden gehouden. „Anders kan ik de bezuiniging niet waarmaken”. „Ik zal terug moeten naar de regio's om te zeggen dat beloftes uit het verleden niet waargemaakt kunnen worden omdat er geen budget is”, aldus Schultz.

De minister heeft haar bestuurlijke handtekening gezet onder regionale infraprojecten. Daarmee heeft ze bijvoorbeeld een financiële bijdrage of andere hulp bij het project beloofd. De komende tijd gaat ze de regio's in om te bespreken welke projecten vooruitgeschoven of afgesteld moeten worden. Pas in het nieuwe jaar verwacht ze een totaaloverzicht te hebben over de gevolgen van de bezuinigingen.

Schultz herhaalde dat de effecten eerlijk zullen worden verdeeld over wegen, openbaar vervoer, vaarwegen en andere projecten. Ze kon nog niet zeggen welke wegen de gevolgen gaan voelen. In het regeerakkoord staat dat in elk geval de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam wordt aangelegd en dat de A27 bij Utrecht wordt verbreed.

Schultz gaf aan dat ondanks de crisis de noodzaak voor deze wegen er nog steeds is. Voor alternatieven voor de Blankenburgtunnel staat de minister niet meer open, zei ze. Wel wil ze nog kijken naar een betere inpassing van de weg.

Ook de gevolgen voor het spoor zijn nog niet inzichtelijk. Schultz kon niet aangeven of en welke effecten de bezuinigingen hebben voor het programma hoogfrequent spoor, waardoor in de Randstad elke 10 minuten een trein gaat rijden tussen grote steden.