Nieuws
1177584
Nieuws

Onderzoek rellen Haren kost bijna 4 ton

Het onderzoek van de commissie-Cohen naar de Facebookrellen in het Groningse Haren eind september kost bijna 400.000 euro. Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente betalen 90.000 euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt 3 ton voor zijn rekening, omdat de uitkomsten van belang zijn voor heel Nederland.

Dat meldde burgemeester Rob Bats van Haren donderdag. De commissie onder leiding van Job Cohen onderzoekt hoe het Facebookfeest zo uit de hand kon lopen. Niet alleen het optreden van politie en gemeente wordt in kaart gebracht, maar ook de rol van de (sociale) media. Het zal nog enkele maanden duren voordat Cohen zijn bevindingen presenteert.

De gemeente benadrukt dat de onderzoekscommissie definitief geen tussenrapportage zal geven. De 5 maanden die Cohen nodig denkt te hebben, is volgens critici veel te lang. De gemeente zegt dat „een tussenrapportage te veel extra tijd kost”. „Die tijd gaat ten koste van de ambitie van de commissie: een zo snel mogelijke afronding van het onderzoek.”

De politie heeft tot nu toe 140 relschoppers aangehouden.