Nieuws/Binnenland
1177592
Binnenland

Stoom uit de schoorsteen

Het is te dom voor woorden. De schoorstenen van onze huizen en fabrieken roken niet meer. Er komt steeds meer stoom uit. Dat komt omdat onze overheid sinds 1950 de open haard van onze economie met een enorme blaasbalg van belastingfaciliteiten heeft aangejaagd. Steeds nieuwe blokjes werden op het vuur gegooid. 

Nu het allemaal te hard is gegaan en de vlammen boven de schoorsteen uitkomen, moet in paniek de loeiende haard met behulp van 20 ministers en staatssecretarissen worden uitgepist, aangemoedigd door 225 alcoholvrij bier drinkende leden van de Eerste en Tweede Kamer. Wij staan er bij en kijken er naar. Het is te dom voor woorden.

Onder de guillotine

Achtereenvolgens worden hier aftrek van rente op zilvervlootsparen en andere spaarrekeningen, auto- en plezierbootfinanciering, kopen op afbetaling, spaarloon, levensloop en hypothecaire leningen, de kop afgehakt.

Fysiotherapeuten kunnen gaan solliciteren bij Chinese massagesalons, nu hun broodwinning op de tocht is gezet. Het basispakket in de zorg wordt uitgekleed en daar gaat een complete beroepsgroep mee naar de knoppen.

De aftrekbaarheid van hypotheekrente is geamputeerd tot dertig jaar na dato van een lening. De fiscaalvrije kapitaalverzekering voor de aflossing van je schuld op eigen huis en de spaarhypotheek kunnen op de schroothoop. Aftrek van pensioen- en lijfrentepremies wordt nu om zeep gebracht.Ouverture

Er zijn twee logische scenario’s denkbaar. Door de vermindering van de mogelijkheid tot pensioenopbouw, zou de lijfrenteaftrek weer verruimd kunnen worden. Er ontstaat namelijk een pensioentekort. In het tweede scenario sneuvelt straks óók die aftrek van premies voor oudedags-lijfrenten 

Ik voorspel u, dat het lijfrente-sparen als het volgende fiscale voordeel wordt afgeschoten. Er is in het nieuwe pensioensysteem namelijk geen tekort meer. Uw pensioen wordt immers niet alleen gekort, maar ook niet meer gegarandeerd. Je oude dag wordt dan afhankelijk van beleggingsresultaten en marktrente op je pensioendatum.Soap-opera

Daarom wordt als ouverture voor het tweede bedrijf van deze soap-opera de pensioenopbouw eerst met 20 procent gekort van 2,25 naar 1,75 procent per jaar. Boven een ton salaris is volgens de nieuwe regeerakkoorden de pensioenpremie helemaal niet meer aftrekbaar. Fiscale oudedagsreserves voor ondernemers en miljoenen fiscaalvriendelijke reserveringen op de balansen van eigen beheer pensioen-BV’s zijn verleden tijd. 

Eerder werd de bijl al gezet aan de voet van de sociale voorzieningen. Kinderbijslag, studiefinanciering, ww-duur, aow- en pensioenleeftijd werden ingrijpend gekort of juist opgehoogd. Een gouden handdruk als schop na bij een ontslag na twintig jaar trouwe dienst moet je straks éérst opeten, vóór je na twee jaar ww bij je gemeente kunt aankloppen voor bijstand. Wég pensioenaanvulling.Barre tijden

Als we de overheidstekorten alleen maar kunnen wegwerken door het keer op keer naar de vaantjes helpen van alle regelingen, die eerst tot onze grote welvaart hebben gevoerd, gaan we nog barre tijden tegemoet.

Wanneer we miljoenen euro’s investeren in systemen die ons beboeten als we drie kilometer te hard rijden op de A2, is het droevig gesteld met de creativiteit en de vooruitziende blik van onze bestuurders. Dan had het wel een baantje of twee minder gekund tussen Amsterdam en Utrecht.

Half Nederland belt niet handsfree en krijgt een bon van 200 euro als hij meldt dat hij stil staat in de file bij het Rottepolderplein. Daar is voor enkele miljarden geïnvesteerd om de dagelijkse stroom autoforensen wat verderop bij de flessenhals in Badhoevedorp tot stilstand te laten komen. Gewoon praten in je dictafoon om wat stoom af te blazen, is geen probleem.

Als je straks ook nog  belasting mag gaan betalen over je aow-pensioen en de verzorgingstehuizen voor onze oudjes worden omgebouwd tot asielcentra voor hoogbejaarde gehandicapten (last in, first out), zie ik een grote toekomst voor verpleegkundigen uit het Oostblok, Zuid-Europa of Noord-Afrika.Bejaardenindustrie

Die willen tegen vergoeding van kost en inwoning gráág hun verpauperde postcommunistische reservaten ruilen voor de één op één zorgfunctie thuis bij onze bejaarden, die nog niet rijp zijn voor het invaliden-asielcentrum.

Van loon kan dan helaas geen sprake zijn, wél van gezelligheid.  Met rode oortjes onder een 'bakkie' luisteren naar onze verhalen over welvaart waar zij alleen maar van konden dromen en waar wij nu stap voor stap afscheid van gaan nemen.

Want als de pensioenreserves van de grote pensioenfondsen 'ingevaren' worden in gokparadijzen zoals de haven van Macao, moet je blij zijn als jouw pensioen straks nog in de huur van je tweekamer appartementje en de kost van je buitenlandse mantelzorger kan voorzien.

Reken maar dat de grote uitzendbureaus al druk bezig zijn om detacheringskantoren voor deze nieuwe bejaardenindustrie uit de grond te stampen. In ons land wordt zwaar geïnvesteerd in de opleiding van zorg verlenend en verplegend personeel, dat straks door hun migrerende mede-Europeanen wordt weggeconcurreerd. Wat zich achter de privé-voordeuren afspeelt, blijft verborgen. Chauffeurs en bouwvakkers gingen ze al voor.Megawinst voor verzekeraar AIG

Oh ja. De Amerikaanse verzekeraar AIG boekte in 2011 een megawinst van 17,8 miljard dollar door een belastingvoordeel. Was dat niet die verzekeraar die in 2008 genationaliseerd werd met staatssteun van 180 miljard dollar, omdat het bedrijf op omvallen stond? De ABN Amro Bank doet het ook goed als Staatsbank, gered met belastinggeld. 

Het is allemaal te dom voor woorden, en we laten het gewoon gebeuren. Zou Sinterklaas ons uit de (schoorsteen)brand kunnen helpen?