Nieuws/Binnenland
1177605
Binnenland

Mijn pessimisme vervaagt

De climax aan negatieve berichten van de laatste weken heeft slechts een beperkt negatieve impact op de aandelenbeurzen gehad. Financieel economisch gaat het steeds slechter en de impact van de diepe schuldencrisis komt steeds verder naar de oppervlakte. Toch is de daling van de aandelenbeurzen zeer beperkt gebleken. Velen begrijpen dit niet.

De Europese beurzen zullen vanochtend hoger aan de handelsdag beginnen in reactie op een hoger gesloten Wall Street gisterenavond, hogere Amerikaanse futures vanochtend en overwegend hogere koersen in Azië waar de HSBC voorafgaande PMI index over China weer is gestegen tot 50,4 wat weer op groei duidt.

Het is vandaag Thanksgiving Day in Amerika, een officiële feestdag waarop alle Amerikanen vrij zijn en vanavond aan de kalkoen zitten. Alle Amerikaanse effectenbeurzen zijn vandaag gesloten dus zal Europa op eigen kompas moeten varen. Een staakt het vuren in Gaza en Griekenland op hold geeft de markt even wat adem en verder opwaartse ruimte.

Morgen is het Black Friday in Amerika, niet de dag dat de beurzen in elkaar zullen storten maar de dag dat de officiële start markeert van het kerstinkopenseizoen en alle Amerikanen beginnen met winkelen. Meer dan honderd miljoen mensen worden morgen verwacht in de Amerikaanse winkels, minder dan vorige jaren omdat steeds meer via internet wordt gekocht.

Black Friday is de term van ver in de vorige eeuw, de dag dat de Amerikaanse detailhandelsbedrijven in de zwarte cijfers voor het jaar terechtkwamen. Het “feel good “klimaat is deze week weer gecreëerd in Amerika zodat alle Amerikanen weer veel geld zullen durven besteden en de economie een steun in de rug krijgt.

De extreme cocktail aan negatief nieuws en negatieve ontwikkelingen sinds de herverkiezing van president Obama afgelopen 6 november heeft slechts tot een relatief beperkte terugval geleid op de aandelenbeurzen. We gingen wel onderuit maar beperkt en gematigd, absoluut niet in paniek. De daling van de aandelenbeurzen lijkt voor even over.

De aandelenbeurzen lijken immuun geworden voor verder en meer negatief nieuws en ontwikkelingen. De opdoemende fiscal cliff in Amerika zorgde op Wall Street initieel voor grove koersverliezen maar de positieve insteek van zowel de Republikeinen als ook de Democraten dat men er uit moet en zal komen, deed de grootste koersdruk weer eroderen.

De markt gelooft op het moment dat het Amerikaanse Congres er uit zal komen en andere maatregelen zal invoeren om de fiscal cliff af te wenden. De marktreactie op de vorige week woensdag plotseling begonnen nieuwe Gaza oorlog bleek ook beperkt. In vroegere tijden brak altijd een vorm van lichte paniek uit met scherpe koersdalingen op de beurzen  als in het Midden Oosten een oorlog  uitbrak. Tot nu toe is de marktreactie zeer gematigd.

Zelfs het abrupt afbreken van de onderhandeling over Griekenland tussen de EU, eurozone crediteurenlanden en het IMF gaf gisteren een zeer beperkte negatieve koersreactie. De markt is ervan overtuigd dat aanstaande maandag de lichten voor Griekenland op groen zullen worden gezet en de tranchebetalingen zullen plaatshebben. Eigenlijk kan en mag het niet volgens eigen opgestelde regels en overeenkomsten maar het zal toch gebeuren omdat de schade groter zou kunnen uitvallen als men Griekenland laat vallen.

U weet als lezer van mijn column dat ik een deconfiture van Griekenland en een door de markt gaan van de financiële schokgolf markeer als het begin van het einde van de diepe eurozone schuldencrisis. De situatie in Griekenland zal toch niet de komende maanden en jaren zo verbeteren dat alle schulden in de toekomst plus rente terugbetaald zullen worden.

Er komt een moment in de tijd dat er opnieuw grof zal moeten worden afgeschreven op gehouden Griekse schulden en dat er weer een nieuw derde bail out pakket zal moeten komen. En dat valt gewoon niet meer te verkopen in bijvoorbeeld ons eigen Nederland waar wij in de komende jaren steeds meer en verder worden geconfronteerd met keiharde bezuinigingen, hervormingen, werkloosheid en feitelijke economische achteruitgang.

Vandaag de EU top tussen regeringsleiders in Brussel over de Europese begroting voor de jaren 2014 tot en met 2020. Er zijn ongekende tegenstellingen die waarschijnlijk niet tot een akkoord zullen leiden. Het is ieder voor zichzelf wordt er gesteld. De EU wil meer en meer geld maar met name de netto betalers als Nederland, Zweden en Oostenrijk willen beduidende bezuinigingen op de begroting. Verwacht wordt dat men er niet zal uitkomen vandaag en morgen.

Mijn shorts gooi ik dicht vandaag. Een oplossing voor Griekenland,  als duidelijk wordt dat men in het Amerikaanse Congres de fiscal cliff zal afwenden en geen verdere escalatie van het geweld in het Midden Oosten zou zo maar eens de markt tot eind van het jaar een lift kunnen geven. Het pessimisme vervaagt. Markt, economie, Griekenland, Spanje, oorlog en ga zo maar door, de aandelenbeurzen willen naar boven.

Rob Koenders is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.