Nieuws/Buitenland
1177617825
Buitenland

Land vreest ’demografische tijdbom’

Geboortecijfer China in 2020 naar een nieuw dieptepunt

De Chinese president Xi Jinping.

De Chinese president Xi Jinping.

BEIJING - Het geboortecijfer van China is in 2020 tot een historisch dieptepunt gezakt, zo blijkt uit woensdag door het Chinese nationale bureau voor statistiek bekendgemaakte cijfers. Vorig jaar registreerde China 8,52 geboorten per 1000 mensen, een duidelijke daling ten opzichte van de 10,41 in 2019 en het laagste cijfer sinds de stichting van de Volksrepubliek China, in 1949.

De Chinese president Xi Jinping.

De Chinese president Xi Jinping.

Het aantal baby’s in China daalt al jaren. Het land vreest daarom voor een ’demografische tijdbom’. Dat houdt in dat een kleinere groep werkenden een grotere groep gepensioneerden moet ondersteunen.

Eenkindpolitiek

Dat was in het verleden wel anders. Om de bevolkingsgroei te vertragen stelde de Chinese regering zelfs in dat stellen voortaan nog maar één kind mochten krijgen.

In 2016 werd aan dat beleid een einde gemaakt en sindsdien probeert China het aantal geboortes juist te stimuleren. Zo mochten stellen voortaan twee kinderen krijgen en begin 2020 werd dat uitgebreid naar drie kinderen. Maar de veranderingen hebben niet geleid tot de verhoopte babyboom, volgens deskundigen doordat de kosten van levensonderhoud stijgen en vrouwen steeds meer hun eigen keuzes maken voor gezinsplanning.

Huwelijken

Overigens bereikte ook het aantal huwelijken in 2020 een dieptepunt : slechts 8,14 miljoen koppels trouwden vorig jaar, het laagste aantal in de afgelopen zeventien jaar. Die daling zou echter ook het gevolg kunnen zijn van de coronapandemie.