Nieuws/Binnenland
1177629
Binnenland

Consumptie in september gelijk aan vorig jaar

Huishoudens hebben in september evenveel aan goederen en diensten besteed als in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. In de voorgaande 13 maanden liepen de consumptieuitgaven juist terug.

De bestedingen aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen en apparatuur, kwamen 0,8 procent hoger uit. Dit was de eerste toename in ruim een jaar. Mogelijk besloten veel consumenten om de iets duurdere aankopen nog snel even te doen vóór het btw-tarief werd verhoogd op 1 oktober, stelt het statistiekbureau. Aan woninginrichting en auto's werd echter ook in september fors minder uitgegeven dan een jaar eerder.

Ook de zogeheten overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, waren 2,2 procent minder gewild dan in september 2011. Verder spendeerden huishoudens 1,7 procent meer aan voedings- en genotmiddelen, en 0,3 procent minder aan diensten.

Het CBS heeft deze consumptiecijfers gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in het aantal koopdagen in de maand.