Nieuws/Binnenland
1177738
Binnenland

Asielzoekers blijven vooralsnog op hun plek

De afgewezen asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam blijven vooralsnog op hun plek. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de naar schatting 88 illegalen in het kamp aan de Notweg een aanbod gedaan om ze tot eind dit jaar op te vangen in tien omliggende gemeenten om „bij te komen”. Maar de betrokkenen lijken hier niet op in te gaan en hebben verkondigd dat ze in hongerstaking gaan.

„Al maanden vragen we geduldig om een oplossing voor onze situatie. Het enige wat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een azc voor 1 maand, om ons vervolgens weer op straat te gooien als we deportatie niet accepteren. Dit is onacceptabel (..). We hopen dat de regering eindelijk onze wanhoop begrijpt en onze roep om hulp”, aldus de actievoerders. Van een hongerstaking was woensdag overigens niets te merken.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie benadrukte tijdens een debat in de Tweede Kamer dat de asielprocedure in Nederland zorgvuldig is. Het aanbod van Van der Laan vindt hij vanuit humaan oogpunt wel begrijpelijk, maar verder niet zo verstandig. „Het geeft toch hoop op een toekomst in Nederland en die is er niet”, aldus Teeven.

Teeven zegde toe de toepassing van de zogenoemde buitenschuldprocedure in kaart te zullen brengen, omdat verschillende partijen zich afvragen of deze niet ruimer moet worden geïnterpreteerd. Het gaat om de procedure voor mensen die terug moeten en ook wel willen, maar dat buiten hun schuld toch niet kunnen realiseren. De Kamer nam een motie aan van de SP om „menswaardige” opvang te verzorgen voor deze specifieke groep uitgeprocedeerden. Het is niet duidelijk of mensen uit de tentenkampen onder de motie vallen. Velen geven hun identiteit niet prijs en willen niet meewerken.

Ook in Den Haag is een tentenkamp met enkele tientallen uitgeprocedeerden. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is niet van plan hen elders onder te brengen maar is wel bezorgd over de situatie.

Eind volgende week vrijdag moet het kamp in Amsterdam weg zijn, zo heeft Van der Laan bepaald.