Nieuws/Binnenland
1177746
Binnenland

Kip in bladerdeeg

Eerst en heel belangrijk. En flinke pan. Leg er de kip in, bleekselderij er in,  de wortel erbij, de peperkorrels, peterselie en tijm ernaast. Dan aanvullen met koud water, minstens anderhalve liter. Aan de kook brengen.

Nodig

  • 1 kilo kipstukken
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken
  • 3 wortelen, geschrapt
  • 10 korrels zwarte peper
  • Bosje tijm
  • Bosje peterselie
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 1 1/2 dl crème fraîche
  • Bos platte peterselie, fijngehakt
  • 1 pakje bladerdeeg, ontdooit
  • 1 ei

Eerst en heel belangrijk. En flinke pan. Leg er de kip in, bleekselderij er in,  de wortel erbij, de peperkorrels, peterselie en tijm ernaast. Dan aanvullen met koud water, minstens anderhalve liter. Aan de kook brengen. Vuur daarna laag en een uur zo laten staan.  Dan met de deksel er af laten afkoelen.

Vet een ovenschaal in, mag zo’n mooie met ribbelrandjes zijn als die maar 20 cm in doorsnee is. Leg  er het bladerdeeg in. Goed dichtplakken met wat water.  Genoeg over houden voor een mooie bovenkant.  Op 180 oC een kwartier in de oven, met een vulling van droge peulvruchten. Blind bakken heet dat. Het deeg mag niet rijzen, vandaar.  

Trek het vlees van de kipstukken af, snij in flinke stukken.  Nu de boter opzetten, bloem erbij, goed roeren, voorzichtig sudderen en langzaam  ½ liter van de bouillon erbij.  Een roux dus.  De fijngehakte peterselie er door. Lekker op smaak brengen met wat peper en zout,  laat een beetje afkoelen. Roer en vast de stukken kip door. En de crème fraîche.

Vul de blind gebakken helft met de ragout en maak er een deksel op van de rest van het bladerdeeg. Smeer in met een losgeklopt ei , boven in een gat maken waar het vocht uit kan verdampen. En het geheel nog een keer in de oven, nu 30 minuten, nog steeds op 180 oC. Een meesterwerk, zo zullen ze zeggen.