Nieuws/Binnenland
1177766
Binnenland

Hennis: snel verkenningsmissie naar Turkije

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie stuurt „op zeer korte termijn” een Nederlandse militaire verkenningsmissie naar Turkije. Op basis van het advies van de militairen zal Hennis besluiten of Nederland Patriot-raketten naar Turkije stuurt. Dat zei de minister woensdag.

Nederland stelt een aantal cruciale voorwaarden voor het leveren van de raketten, waar Turkije bij de NAVO om heeft gevraagd. Volgens de minister moeten de raketten puur defensief worden gebruikt en enkel dienen voor de bescherming van de bevolking en het Turkse grondgebied. Ook moet de inzet van de wapens zorgen voor de-escalatie van het conflict. Maar „in het kader van de bondgenootschappelijke solidariteit is er zeker oor naar het verzoek van de Turken.”

De minister kan niet zeggen hoeveel militairen of Patriots met de missie meegaan. Dat is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder samenwerking met andere landen. Nederland, Duitsland en de VS zijn de enige landen in de NAVO die over Patriots beschikken. Hennis acht de kans „zeer groot” dat er zal worden samengewerkt met de Duitsers. Ook over de kosten van de missie kon ze nog weinig zeggen. Dat hangt mede af van de samenwerking met andere landen. Maar volgens haar zal Turkije als gastland „met name de kosten gaan dragen”.

Volgens Hennis zal de Kamer „zeer nauw” betrokken worden bij de besluitvorming.