Nieuws/Buitenland
1177767
Buitenland

Bensouda eist arrestatie ICC-verdachten Congo

De situatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo dreigt te escaleren. De arrestatie van Bosco Ntaganda en Sylvestre Mudacumura, die door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden gezocht wegens oorlogsmisdaden, moet dan ook „een absolute prioriteit“ zijn.

Dit stelt ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda in een woensdag uitgegeven verklaring. De Gambiaanse herinnert eraan dat het tweetal al jaren meedoet aan misdaden en geweld waarvan onschuldigen in het Afrikaanse land het slachtoffer worden.

Zonder Rwanda en zijn president Paul Kagame met naam te noemen, hekelt Bensouda ook de buitenlandse inmenging in Congo. „Opnieuw lijden de burgers onder militaire en politieke strategieën. Zij zijn slechts pionnen in de ogen van strategen die de gewapende groepen uit eigenbelang steunen, of het nou vanuit Congo of van buiten is”, aldus Bensouda.

Volgens experts van de VN steunt Rwanda de rebellengroep M23, die momenteel oprukt in Oost-Congo. Ntaganda, die al jaren voor andere feiten door het ICC wordt gezocht, is een van de commandanten van de M23. Rwanda bemoeit zich al vele jaren met de Congolese politiek. Ook aast Kigali op de delfstoffen van het oosten van Congo, waar de bevolking ondanks de natuurlijke rijkdom vaak in erbarmelijke omstandigheden leeft. De jarenlange oorlog in Congo heeft al aan zo'n 5 miljoen mensen het leven gekost en een groot deel van de infrastructuur van het Afrikaanse land vernietigd.