Nieuws/Binnenland
1177769
Binnenland

Appeltaart

Het was me zaterdag al een eer om wat uit het Buitengewoon Familiekookboek (C1000, Jumbo) te halen, hulde, zo kan het dus ook. Voor de vleesloze maandag hoefde ik maar één ingrediënt te vervangen.

Nodig:

  • 500 gr spitskool, in reepjes,
  • 1 ¼ kilo aardappels, geschild en in blokjes gesneden,
  •  2 rode uien,
  • 150 gr champignons, in plakjes,
  • 3 sneetjes oud brood, verkruimeld,
  • 100 ml volle melk,
  • 75 gr walnoten, gehakt,
  • 4 theel verse tijm, fijngehakt, olijfolie

Het was me zaterdag al een eer om wat uit het Buitengewoon Familiekookboek (C1000, Jumbo) te halen, hulde, zo kan het dus ook. Voor de vleesloze maandag hoefde ik maar één ingrediënt te vervangen. Spekjes voor champignons. Dus als je niet vleesloos wilt, dan draai je het gewoon weer om. Bak de champignons in wat boter, flink hoog en ga door tot ze weer droog worden. Doe er dan een klontje boter bij en de ui, vier minuten bakken en nu de spitskool er door. Vuur omhoog en laat de kool iets slinken. Nu de aardappelblokjes op de kool leggen, 2 dl water in de pan, wat zout en aan de kook brengen, deksel op de pan, in 15 minuten gaar stoven. Verkruimel intussen het brood en meng dat met de walnoot, tijm en een beetje olie. Dan een scheutje melk bij de aardappels, weer aan de kook brengen en doorstampen. De stamp in een ovenschaal doen, bestrooien met de broodkruimels, scheutje olie eventueel er over en in de oven mooi bruin laten worden.