Nieuws/Binnenland
1177780
Binnenland

Iets harder dan 130 levert 6500 boetes op

Ruim 6500 automobilisten hebben in de eerste 10 maanden van dit jaar een boete gekregen, omdat ze na correctie 1, 2 of 3 kilometer te hard reden op een weg waar de maximumsnelheid 130 kilometer per uur is. Dat stelt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag in antwoord op vragen van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf.

De Tweede Kamer sprak eind vorig jaar af dat automobilisten eerder een boete krijgen als ze te hard rijden op een weg waar 130 geldt dan op wegen met lagere maximumsnelheden. De PVV verzette zich fel tegen de verlaging van de zogenoemde flitsmarge.

Automobilisten die te hard rijden op een 130-weg kregen voorheen een boete vanaf een snelheid van 139 kilometer per uur. De politie gebruikt een marge, om bijvoorbeeld meetfouten te ondervangen, maar de regering en de Kamer vonden die marge te ruim. Daarom worden automobilisten nu geflitst vanaf 136 kilometer per uur.

De maximumsnelheid werd in september verhoogd van 120 naar 130 kilometer per uur. Voor die tijd werden op acht snelwegen experimenten gedaan met de hogere snelheid.