Nieuws/Buitenland
1177780342
Buitenland

Topadviseur van Boris Johnson niet vervolgd na corona-overtreding

LONDEN - De rechterhand van de Britse premier Boris Johnson is volgens de politie in de fout gegaan tijdens de lockdown. Toch wordt topadviseur Dominic Cummings volgens de krant The Telegraph niet vervolgd, omdat het zou gaan om een kleine overtreding.

Cummings is al dagen het middelpunt van een politieke rel in zijn land. Hij reed tijdens de lockdown met zijn zieke vrouw en vierjarige kind naar het noorden om dichter bij zijn familie in thuisisolatie te gaan. Premier Johnson had de Britten opgeroepen om thuis te blijven en het viel slecht dat juist een topadviseur van de premier dat vervolgens niet deed.

De rechterhand van de premier legde uit dat hij wilde garanderen dat iemand voor zijn zoon kon zorgen als hij en zijn vrouw daar te ziek voor zouden zijn. Hij reed later ook van het noordelijke Durham naar de plaats Barnard Castle om te kijken of zijn zicht goed genoeg was voor de thuisreis naar Londen.

De zaak houdt de gemoederen in het land flink bezig. Johnson nam het op voor zijn vertrouweling, maar kreeg de geest niet terug in de fles. Uit peilingen bleek dat de waardering voor de premier flink is afgenomen. Hoewel de politieke problemen van Cummings nog niet achter de rug zijn, lijkt hij in elk geval niet te hoeven vrezen dat daar ook nog een strafzaak bijkomt.

The Telegraph bericht dat de politie onderzoek heeft gedaan naar het reisgedrag van de politiek strateeg en het er verder bij laat zitten. Hoewel hij de regels heeft overtreden door naar Barnard Castle te gaan, zou de zaak niet ernstig genoeg zijn om ook echt vervolging in te stellen.