Nieuws/Binnenland
1177781
Binnenland

Gevangenen massaal naar huis

Justitie maakt zich op voor een megabezuiniging van 100 miljoen euro op het gevangeniswezen. De besparing heeft verstrekkende gevolgen: er verdwijnen zo’n 700 banen en maar liefst 11 van de 29 gevangeniscomplexen in Nederland zullen hun deuren gedwongen sluiten. Ook worden 800 gevangenen vrijgelaten. Zij mogen de rest van hun straf thuis uitzitten met een enkelband om.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie die in handen zijn van Nieuwsuur. Justitie wil de gevangenissen concentreren in met name de Randstad, Overijssel en Noord-Brabant. Dat is goedkoper en efficiënter. De plannen betekenen dat er in Zeeland, Groningen en Drenthe geen enkele gevangenis meer overblijft.

In de bestaande complexen wordt het aantal meerpersoonscellen fors opgeschroefd. Nu zijn er nog 1224 plaatsen, maar dat worden er 3384. Een kwart van de gedetineerden zit daardoor straks met meer mensen op één cel.

Onrust

De geplande megasanering leidt tot grote onrust onder personeel. “Ze slopen het gevangeniswezen. Er blijft bijna niets over. In sommige regio’s, zullen er grote drama’s ontstaan, drama’s met het personeel”, zegt Bert Koops, voorzitter van de de ondernemingsraad van het gevangeniswezen in Nieuwsuur. “Je krijgt in Zeeland en in het Noorden een soort van penitentiair niemandsland.  Als mensen afkomstig zijn uit die regio is het lastiger om ze voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving.”

Koops vreest ook dat de ingrepen ten koste gaan van de veiligheid van de bewakers. “De veiligheid komt in het geding. De gevangenissen  zijn er niet klaar voor. Een aantal faciliteiten heb je niet op orde. Wat er dan gebeurt is dat je escalaties kan hebben.”

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil nog niet en detail ingaan op het uitgelekte rapport.