Nieuws
1177783
Nieuws

Maakt social media obsessief?

Overmatig gebruik van sociale media kan bij jongere kinderen leiden tot een obsessieve persoonlijkheid, slechte zelfbeheersing en een kortere aandachtsspanne. Daarvoor waarschuwt de Britse neurowetenschapper Baroness Greenfield.

Een meerderheid van de Britse jeugd (van 13 tot 17 jaar) spendeert wekelijks meer dan dertig uur in een virtueel wereld. Jongeren zitten vastgelijmd aan hun smartphone en - als ze die even los laten - zitten ze achter hun computer of spelen ze videospelletjes.

Die afhankelijkheid van de virtuele wereld leidt volgens de neurologe tot een "herbedrading" van de hersenen. Volwassenen zouden daardoor minder goed overweg kunnen met de werkelijkheid. "Het menselijke brein wordt beïnvloed door de omgeving. Een stimulerend milieu is dan ook noodzakelijk om op te groeien en zich goed te ontwikkelen", aldus Greenfield.

De wetenschapper zegt dat met de populariteit en invloed van Twitter en Facebook een generatie is ontstaan die voortdurend hunkert naar feedback. Daarnaast waarschuwt ze voor narcisme en een gebrek aan eigenwaarde. Greenfield: "Je zult altijd iemand vinden die beter of mooier is."