Nieuws/Binnenland
1177795
Binnenland

Match zaak Vaatstra bleef ook bij NFI geheim

De vondst van een DNA-match in de moordzaak Marianne Vaatstra kwam bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) totaal onverwacht. Degene die erachter kwam, liep daarna niet juichend door de gangen om haar eureka-moment te verkondigen. Zij liet het een andere deskundige weten die daarvoor speciaal was aangewezen. Samen lichtten ze de directie in.

„Niemand anders wist het. Zelfs mensen in dezelfde kamer wisten het niet van hun collega's. Ik wist het ook niet. Het was voor iedereen hier een volslagen verrassing maandagochtend”, vertelt Lex Meulenbroek, DNA-deskundige bij het NFI tegen het ANP.

Het NFI had de beschikking over een spoor, een DNA-profiel, dat was gevonden op het lichaam van Marianne Vaatstra. „Dat profiel ging de databank in waar het geduldig wachtte op het moment waarop de data van een persoon zouden worden opgenomen met precies hetzelfde DNA”, legt Meulenbroek uit. Dat moment liet bijna 13 jaar op zich wachten.

Eind september begon verwantsschapsonderzoek in de omgeving van het weiland in Veenklooster waar Vaatstra werd gevonden. Ruim 8000 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan, 89 procent van hen deed dat ook. Het NFI verwachtte ongeveer 5 maanden nodig te hebben voor de analyse, de match kwam al snel.

Meulenbroek: „Die 8000 bleek een haalbaar aantal om het in vier tot zes maanden te gaan doen. We hadden wel het idee dat als er familieleden zitten in die groep van 8000, we ze er ook wel zouden uithalen. En dat was ook zo.”

Bij het NFI ligt het onderzoek in de zaak-Vaatstra nu stil. Zodra justitie en politie de zaak helemaal hebben afgerond, zullen alle DNA-profielen bij het NFI worden vernietigd. „Dat was een belangrijke voorwaarde om dit te kunnen uitvoeren. Het onderzoek zou zich alleen richten op deze specifieke zaak. Er blijft dus geen enkel DNA-profiel achter”, benadrukt Meulenbroek.