Nieuws/Binnenland
1177807
Binnenland

'Soep is geen eten'

De uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam proberen uit alle macht aandacht te vragen voor hun steeds schrijnendere situatie. Woensdag zetten ze hun actie kracht bij door een hongerstaking af te kondigen. Ook de Somalische Ali doet mee, vertelt hij met een kop soep in zijn hand. „Soep is geen eten.”

Twee dames van het Amsterdamse steunpunt vluchtelingen ASKV komen woensdagmiddag het terrein op met grote pannen dampende soep. De gratis warme maaltijd vindt gretig aftrek. Dankbaar lepelen de voornamelijk Afrikaanse asielzoekers, die al ruim een maand in het provisorische kampement verblijven, de soep naar binnen. „Er is veel steun vanuit verschillende organisaties”, vertelt een van de dames. „We horen net dat een paar uur geleden ook al soep is uitgedeeld. Maar op andere dagen is er dan weer niets.”

Tijdens het uitdelen van de soep lijkt de hongerstaking op het kamp even vergeten. Volgens Robert, gevlucht uit Somalië, zijn er wel demonstranten die uit protest niet eten, maar waar die op dit moment zijn, weet hij ook niet. Hij vindt het veel belangrijker dat zo veel mogelijk mensen, asielzoekers en sympathisanten, donderdag naar de rechtbank komen. Dan behandelt de voorzieningenrechter het bezwaar tegen de aangekondigde ontruiming van het tentenkamp. „We gaan de rechter laten zien dat wij niet alleen staan. Dat veel mensen het met ons eens zijn.”

Om te bewijzen dat niet alleen de naar schatting 88 mannen en vrouwen in het kamp vinden dat ze niet teruggestuurd kunnen worden naar hun land van herkomst, zijn de actievoerders woensdag een petitie gestart. Iedereen die het terrein aan de Notweg bezoekt, krijgt het verzoek zijn naam in te vullen op een lijst met steunbetuigingen. „Die bieden we donderdag aan de rechter aan”, vertelt Ali terwijl hij met de lijst rondgaat.

Hoeveel kans het bezwaar tegen de aanstaande ontruiming maakt, kan hij niet inschatten. „We zijn overgeleverd aan de overheid.” Als de tenten en bewoners inderdaad volgende week vrijdag worden weggehaald, kunnen de demonstranten een maand terecht in opvanglocaties in en rond Amsterdam. Ali en Robert hebben nog niet bedacht of ze van dat aanbod gebruik willen maken. „Het is hier in het kamp heel naar, maar we blijven hier zo lang we kunnen. Daarna zien we wel weer verder.”