Nieuws/Binnenland
1177809
Binnenland

Dijsselbloem: misschien allemaal bewegen

„We zullen allemaal misschien wat moeten bewegen”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag in de Tweede Kamer nadat EU-ministers afgelopen nacht er niet in waren geslaagd een akkoord te bereiken over de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun aan Griekenland. Dijsselbloem liet weten zich in elk geval niet te laten opjagen.

In de EU-bijeenkomst hebben verschillende landen verschillende wensen geuit over hoe de problemen moeten worden opgelost, aldus de bewindsman. Van „botsingen” was geen sprake, voegde hij eraan toe. Nederland wil geen nieuw geld naar Athene en ook niet afschrijven op leningen.

Het plan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om 10 miljard extra in het Europese noodfonds EFSF te storten, noemde Dijsselbloem „één van de opties in de discussie”. Hij wilde er niet verder op ingaan. Volgens hem heeft Nederland „al genoeg” gedaan. „Ook anderen zullen nu stappen moeten zetten.”

Maandag komen de ministers van Financiën opnieuw bijeen. Hij weet niet of ze er dan uitkomen. „Ik laat me niet opjagen. Het gaat stap voor stap. Ik wil een goed besluit. Als het meer tijd vergt, dan vergt het meer tijd.” Dijsselbloem benadrukte dat nog niet alle informatie over de financiële situatie van Griekenland beschikbaar is, en tot die tijd kan er volgens hem sowieso geen besluit genomen worden. Dijsselbloem is wel optimistisch dat alle noodzakelijke rapporten er maandag zijn.