Nieuws/Buitenland
1177810
Buitenland

'ICC dreigt geloofwaardigheid te verliezen'

De bezuinigingen op de betaalde rechtshulp voor arme verdachten bij het Internationaal Strafhof (ICC) komen neer op een korting van 30 à 35 procent. Goed gekwalificeerde advocaten zullen daarom aarzelen nieuwe zaken aan te nemen bij het ICC. Het is de vraag of de verdachten dan nog verzekerd zijn van een eerlijk proces, wat de geloofwaardigheid van het hof ondermijnt.

Dit stelde David Hooper woensdag op de ASP, de vergadering van de 121 bij het Strafhof aangesloten landen. Hooper leidt de verdediging van de eerste verdachte die voor het ICC terechtstaat wegens massamoord. Veel invloedrijke staten dringen erop aan dat het ICC bezuinigt.

Net als de advocaten van de verdediging klagen ook de juridische vertegenwoordigers van de slachtoffers over de bezuinigingen. Zo kreeg advocate Mariana Pena in Kenia geen kantoorruimte ter beschikking en moest met vertrouwelijke informatie in een internetcafé werken.

Volgens Hooper beseft de griffie van het ICC de gevolgen van de bezuinigingen niet goed omdat zij haar eigen begroting niet begrijpt. De ambassadeur van Slovenië in Den Haag, Leon Marc, die de werkgroep van staten over rechtshulp leidt, toonde zich verheugd dat een dialoog met de betrokkenen over de bezuinigingen op gang komt.

Hooper behoort in Engeland tot de top in de advocatuur. Hij heeft eerder jarenlang zaken gedaan bij de VN-tribunalen in Den Haag en Arusha. Bij het Rwanda-Tribunaal kreeg hij twee genocideverdachten vrijgesproken.

Dat kan volgens hem alleen als in een vroeg stadium van de zaak een voldoende groot en efficiënt team kan worden gevormd. Een team dat de enorme papierwinkel kan behappen die met zaken voor internationale hoven gepaard gaat en dat ervaren mensen op onderzoek kan uitsturen in soms gevaarlijk gebied waar bloedige conflicten hebben gewoed.