Nieuws/Binnenland
1177811
Binnenland

Korting EU-afdracht nog niet binnen

„Schromelijk overdreven.” Zo noemde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag berichten dat Nederland zijn korting behoudt van ruim 1 miljard euro per jaar op de contributie aan de Europese Unie.

Het is misplaatst om te zeggen dat de buit al binnen is, zei hij in een debat in de Tweede Kamer. Pas als de onderhandelingen in Brussel achter de rug zijn, wordt volgens hem duidelijk wat het resultaat is. Er zal nog „hard geknokt” moeten worden door de regering.

Er wordt op dit moment onderhandeld over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Nederland kreeg de korting op de EU-afdracht in de begroting 2007-2013. Den Haag wil die korting weer krijgen. Maar pas in de laatste uren van de onderhandelingen worden de knopen doorgehakt, aldus Timmermans.

Hij stelde dat overeenstemming over de meerjarenbegroting nog niet in zicht is. „We zijn nog een heel eind verwijderd van een akkoord.” De inzet van Nederland is een sobere begroting, aldus de minister. Er moet 100 miljard af van de begroting.

Timmermans gaat ook voor een modernisering van de meerjarenbegroting. Hij zal „keihard inzetten” op meer geld voor kennis en innovatie, want op dit moment gaat er naar zijn mening nog veel te veel geld naar „oud beleid”, een verwijzing naar landbouwsubsidies.

Volgende week donderdag en vrijdag is er een speciale top van staats- en regeringsleiders over de begroting, die volgens de Europese Commissie ruim 1000 miljard euro moet bedragen, 5 procent meer dan het budget voor de periode 2007-2013.