Nieuws/Binnenland
1177815
Binnenland

Kabinet overweegt Patriots voor Turkije

Het kabinet beraadt zich over een verzoek van Turkije aan de NAVO om Patriot-raketten naar de grens met Syrië te sturen. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

„De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage”, schrijven de bewindslieden aan de Kamer. Als het kabinet instemt met het verzoek, is het de derde keer dat Nederlandse Patriots worden ingezet in Turkije. Eerder gebeurde dat in 1991 en 2003.

Timmermans: „Turkije heeft de NAVO-bondgenoten om Patriots gevraagd ter bescherming van het grondgebied en de bevolking. Het gaat daarbij om een puur defensieve maatregel die niet leidt tot een no-flyzone boven Syrië. Bij het beoordelen van het verzoek zal de bondgenootschappelijke solidariteit een belangrijke afweging zijn.”

Verzoek

Ankara heeft woensdag formeel een verzoek bij het bondgenootschap ingediend. De raketten moeten de Turken beschermen bij aanvallen uit Syrië. De NAVO heeft ook aan Duitsland en de Verenigde Staten gevraagd om een bijdrage. Nederland, Duitsland en de VS zijn de enige landen in de NAVO die beschikken over Patriots van het type PAC-3 tegen ballistische raketten. Vorige week had Hennis al contact met haar Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière over een mogelijke missie in Turkije die gezamenlijk zou kunnen worden uitgevoerd.

PVV tegen

In de brief laten de ministers weten de Kamer snel te zullen informeren. Eerder hebben de meeste partijen al laten aangegeven niet afwijzend te staan tegenover het sturen van Patriots. Het moet dan wel voor strikt defensief gebruik zijn en niet dienen om een no-fly-zone in Syrië te creëren van waaruit rebellen kunnen opereren. De grootste oppositiepartij PVV is tegen. NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen benadrukte woensdag dat de raketten puur voor verdediging van het Turkse grondgebied zijn bedoeld.

Formeel hoeft het kabinet de Tweede Kamer niet om toestemming te vragen voor de missie, maar in een debat eerder op de dag maakte Timmermans duidelijk dat het kabinet de Kamerleden goed op de hoogte zal houden.

Vliegtuig

De afgelopen maanden zijn een paar keer granaten uit Syrië terechtgekomen op Turkse grensdorpen. Daarop heeft het Turkse leger teruggeschoten. Op 22 juni haalde Syrië een Turks gevechtsvliegtuig neer waarbij twee piloten omkwamen. De Turkse regering sprak toen van een „vijandige daad”.