Nieuws/Binnenland
1177824
Binnenland

Factsheet Patriot Luchtverdedigingssysteem

De Nederlandse regering overweegt een verzoek van Turkije aan de NAVO om mobiele Patriot-raketten langs de circa 900 kilometer lange grens met Syrië te stationeren. Hieronder enkele feiten over het Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssysteem.

Geschiedenis: De luchtmacht kreeg in 1987 zijn eerste Patriots. Het luchtverdedigingssysteem is in 1991 in Turkije en Israël ingezet en in 2003 opnieuw in Turkije tegen mogelijke aanvallen uit Irak.

In 2007 schafte Defensie de nieuwe Patriot Advance Capability Phase-III (PAC-3) aan. Sinds dit jaar vallen de Patriots onder het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando van de Landmacht. De Patriot-eenheden zijn onderdeel van het 802 Squadron. Dat is gestationeerd op de Luitenant-generaal Best Kazerne in Vredepeel, voorheen vliegbasis De Peel.

Aantallen: Het 802 Squadron heeft drie Patriot-eenheden. Elke eenheid beschikt over 6 lanceerinrichtingen met maximaal 32 raketten. Hiervan zijn hoogstens 16 projectielen van het type PAC-3 voor het onderscheppen van ballistische raketten. De overige raketten zijn van een ander type en worden ingezet tegen vliegtuigen en helikopters.

Kenmerken: Patriot is een afkorting van Phased Array Tracking to Intercept On Target. De raket kan met een elektronisch gestuurde radarbundel zeer snel op grote hoogte raketten, helikopters en vliegtuigen uitschakelen. Het kan vijand van vriend onderscheiden. De raketten zijn 5,20 meter lang, 320 kilo zwaar, hebben een bereik van 60 kilometer en vliegen met een snelheid van 5000 kilometer per uur.