Nieuws/Binnenland
1177834
Binnenland

Turkse voornaam veranderd om vooroordelen

Een 17-jarige middelbare scholier uit Limburg heeft zijn Turkse voornaam aan het begin van het schooljaar ingeruild voor een Nederlandse vanwege vooroordelen en pesterijen. De naamswijziging werd door de rechtbank in Maastricht toegestaan omdat het persoonlijk belang zwaarder weegt dan het algemeen belang, staat in een uitspraak die woensdag is gepubliceerd.

De jongen werd geboren uit een Turkse vader en een Nederlandse moeder. Hij groeide op in Nederland, heeft een Nederlands uiterlijk en voelt zich Nederlander.

Zijn ouders zeggen dat ze Nederland de laatste jaren hebben zien veranderen van een zeer tolerant in een racistisch en intolerant land. Als ze destijds de gevolgen hadden kunnen overzien, hadden ze nooit voor de Turkse voornaam gekozen.

Behalve de psychische last die de jongen had, vreesden hij en zijn ouders ook voor zijn toekomst. De scholier, die dit jaar waarschijnlijk de havo afrondt, wil een vervolgstudie gaan doen en was bezorgd dat hij minder snel voor een sollicitatiegesprek zal worden uitgenodigd dan sollicitanten met een Nederlandse naam.

„Hoewel de naam in objectieve zin in Nederland geen negatieve associaties zou hoeven op te roepen, gebeurt dat bij sommigen kennelijk wel en juist daardoor bestaat heel veel last”, overweegt de rechtbank.

Advocate Gabriële Niellissen mag om privacyredenen niet de oude en nieuwe naam van de jongen noemen. Ze zegt dat het gaat om een unieke uitspraak. Haar zijn geen vergelijkbare gevallen bekend.